Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Victor Muller.Victor Muller.Victor Muller.
Victor Muller.

Åtalad för sista gången i Saab-härvan

I går fredag väcktes det på nytt åtal mot tre före detta styrelsemedlemmar i Saab Automobile. En av de som åtalas är Victor Muller. Detta ska vara det sista åtalet som väcks i turerna kring Saab.

I går fredag väcktes det åtal vid Vänersborgs tingsrätt mot tre före detta styrelsemedlemmar vid Saab Automobile AB. De tre personerna åtalas för grovt försvårande av skattekontroll och grovt svindleri. De tre som åtalas är Victor Muller, som varit Saabs styrelseordförande och vd, tidigare vd:n Jan Åke Jonsson samt tidigare chefsjuristen Kristina Geers. Samtliga tre är sedan tidigare åtalade i turerna kring Saab.

Den första åtalspunkten i stämningsansökan rör hur en del fakturor samt ersättningar, som utbetalats till den tidigare styrelseordföranden, har hanterats bokföringsmässigt.

– Jag menar att dessa fakturor är osanna och endast utgör en del i ett omfattande upplägg för skatteplanering, säger chefsåklagare Olof Sahlgren i ett pressmeddelande.

Den sista åtalspunkten rör grovt svindleri och handlar om att vilseledande uppgifter om bolagets likviditet och betalningsförmåga ska ha lämnats till press, radio och TV under perioden 29 mars – 5 april 2011. Enligt åklagaren har det även i årsredovisningen för Saab Automobile för år 2010 lämnats vilseledande uppgifter, bland annat rörande bolagets förhållande till Europeiska Investeringsbanken och Riksgälden.

– Det här är det sista åtalet som rör brottsmisstankar i Saab Automobile och det är min förhoppning att målet kan sättas ut till förhandling så snart som möjligt", säger chefsåklagare Olof Sahlgren.