Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi liknar brud vid begagnad bil i reklamfilm

En reklamfilm för begagnade Audi-bilar har väckt massiv kritik i Kina. I filmen jämförs en blivande brud med en begagnad bil. Audi har nu dragit tillbaka filmen och bett om ursäkt.

Den 30 sekunder långa reklamfilmen, som har visats på internet och på biografer runt om i Kina, utspelar sig under ett bröllop. Vigseln avbryts när vad som verkar vara brudgummens mamma springer upp till podiet och börjar undersöka den blivande bruden.

Hon synar hennes ögon, nyper henne i näsan och undersöker hennes ögon och mun innan hon signalerar att bruden är "godkänd". En berättarröst säger sedan att "Viktiga beslut måste göras försiktigt. Bara med ett officiellt intyg kan du vara lugn."

Tusentals människor har reagerat mot reklamfilmen på internet, och sagt att den är sexistisk och förödmjukande mot kvinnor. "Det här är riktigt osmakligt. Är det inte så här människor gör när de handlar med boskap?" frågar sig en användare på mikrobloggen Weibo. Över en halv miljon WeChat-användare använde frasen "Begagnad Audi" under tisdagen, rapporterar Reuters.

Efter kritikstormen har Audi dragit tillbaka reklamen och meddelat att de ångrar filmen djupt. En talesperson säger i ett uttalande att den inte på något sätt stämmer överens med företagets värderingar, och att de har dragit igång en utredning för att se till att något liknande inte ska hända igen.

Allt fler premiumbiltillverkare strävar efter att ta marknadsandelar i Kina. Ökade inkomster och blomstrande privata företag gör att marknaden växer.

I november förra året hamnade Audi blåsväder i Sverige när de inledde ett samarbete med medieprofilen och komikern Kakan Hermansson. Anledningen var att hon två år tidigare gjort en rad kontroversiella uttalanden i sociala medier.