Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi RS6 Avant spöar Nissan GT-R i acceleration

Erkänt snabba supersportbilen Nissan GT-R får stryk av familjebilen Audi RS6 Avant. Vem had kunnat gissa det prestandasiffrorna i respektive bils broschyr slängs åt sidan för ett riktigt test på asfalt.

https://youtu.be/YVz4P63sTNE

Killarna på Carfection tänkte ”utanför banan” när de ställde upp 

Audi RS6 Avant och Nissan GT-R av senaste årsmodell på startlinjen. Fajten var ju avgjord redan på förhand. GT-R har under många år varit något av det snabbaste fyra hjul som går att köra, och senaste årsmodell har ju fler hästkrafter än någonsin – 570 stycken plockade ur en 3,8 liter stor dubbelturbo-V6:a, hästar som arbetar för att sätta fart på alla fyra hjulen.

Audi RS6 Avant är inte riktigt i samma division då den är betydligt större, i grunden skapad för att vara en rymlig familjebil, men i detta utförande är den väldigt, väldigt snabb. Den har en dubbelturbo-V8 som ger 560 hästkrafter som även i detta fall skickas ut till alla fyra hjulen. Med en 0-100-siffra på 3,9 sekunder (3,7 sekunder för Performance-varianten som bilen i filmen inte är) ska den inte ha en suck mot Japans supersportbil nummer ett, ofta kallad ”The Godzilla”.

I filmen ovan ser vi att förhållandet mellan de båda bilarna, sett till accelerationen över en kortare sträcka, är precis det motsatta. Audin spöar Nissan ordentligt – tre gånger i rad. Märkligt kan tyckas.

Vissa hävdar att det måste vara fel på den GT-R som används i filmen, andra hävdar att GT-R av årsmodell 2017 har blivit mycket långsammare än tidigare (till och med årsmodell 2016 var den officiella 0-100-siffran 2,7 sekunder). Det intressanta i sammanhanget är att Nissan sedan senaste uppdateringen, då de förändrade utseendet mer än någonsin tidigare samt gjorde bilen lite mer civiliserad och komfortabel, inte presenterar några officiella accelerationssiffror. Ingen broschyrer nämner 0-100 km/h, bara toppfart och allt annat som har med prestanda att göra står utskrivet, men inte hur snabb den är när gaspedalen trycks mot golvmattan. Inte ens när vi var på provkörningen av uppdaterade GT-R i slutet av förra året pratades det om accelerationssiffror. Det är ett tecken på att GT-R har blivit ”långsam”. GT-R:s tyska Wikipedia-sida skriver 0-100 km/h på 2,8 sekunder, men den siffran är ”tagen ur luften”.

Det finns även uppgifter på att Audi RS6 Avant har klockats för 0-100-tider på 3,3 sekunder, men likväl borde det vara en sämre siffra än för Nissan GT-R. Resultatet i filmen ovan är helt enkelt överraskande, framför allt då skillnaden mellan de båda är stort. Tyvärr klockades inga tider för bilarna, endast en sida vid sida-jämförelse gjordes av Carfection.