Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi ska landa på månen 2017

Audi presenterar nu modellen lunar quattro. Nej, det är ingen personbil utan en månbil. Om allt går enligt planerna ska den om två år färdas 38 500 mil till månen för att landa och undersöka ytan.

Google har dragit igång en tävling av det ovanligare slaget. Google Lunar XPRIZE har ett förstapris som innehåller 247 miljoner kronor. För att bli ägare till en sådan summa pengar måste man också utföra något extraordinärt, man måste nämligen ta sig till månen med någon form av farkost som kan undersöka minst 500 meter av månytan samtidigt som HD-bilder och HD-filmer överförs till jorden.

Audi tänker deltaga i denna höjdartävling. Tillsammans med ett gäng tyska ingenjörer presenterar Audi nu deras månbil, lunar quattro, som är tänkt att färdas de 38 500 milen (medelavståndet från jorden) till månen någon gång under 2017. För att komma till månen måste den färdas ombord på en startraket. Färden väntas ta fem dagar.

Planerna är att landa i samma område som Apollo 17 gjorde i december 1972. Apollo 17 var den sjätte och sista bemannade månlandningen, därefter har ingen människa satt sin fot på månen. Det är alltså 43 år sedan i år.

Audis månbil lunar quattro byggs helt i aluminium och är försedd med justerbara solcellspaneler som lagrar energi i ett litiumjonbatteri. Batterierna driver fyra elmotorer som låter lunar quattro rulla, med fyrhjulsdrift förstås, i upp till 3,6 km/h. Någon accelerationssiffra 0-3,6 km/h uppges inte.

Månbilen är utrustad med två stereoskopiska kameror och en ”vetenskaplig kamera” som ska undersöka månytan och skicka bilder tillbaka till jorden.

Om Audi och ingenjörerna lyckas med sitt lilla projekt får vi kanske i framtiden se en Audi A3 e-tron lunar expedition edition quattro!?