Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensinbolagen låser pengar på ditt konto – bilister förbannade

Den som tankar med kontokort från och med den 1 februari får ett större belopp låst på kontot. Den reserverade summan kan ibland vara låst i upp till flera dagar.

En ny standard infördes den 1 januari 2018 inom bensinbolagsbranschen som innebär att kunder som tankar med kontokort får 1 500 kronor reserverade på kontot. Det är en så kallad kortkontroll som kortutgivarna Visa och Mastercard kräver av bensinbolagen. Automatic Fuel Dispenser, AFD, benämns metoden.

Det fungerar som så att när du sätter in ditt kontokort i kortläsaren på drivmedelsstationen skickas en förfrågan till banken om att reservera 1 500 kronor på drivmedelskundens konto, och om kontot innehåller en mindre summa än så reserveras så stort belopp som är möjligt.

När tankningen är genomförd ska det reserverade beloppet på kontot släppas inom några minuter. Men det har visat sig att det inte riktigt stämmer.

Flera tankande bilister har på sociala medier och i kvällstidningar uttryckt sig i hårda ordalag när de har upptäckt att det reserverade beloppet, 1 500 kronor och i vissa fall även 2 000 kronor, har legat låst på deras konton i flera dagar. Några rapporterar om tre dagar, andra om fyra dagar. Swedbank pratar till och med om att pengarna är låsta i fem dagar.

Vissa berättar om att de har tankat spolarvätska för en mindre summa och fått 1 500 kronor låsta på kontot under flera dagar. För personer med tajt ekonomi kan en sådan lång låsning av pengar vara ödesdiger.

Bilister har hört av sig till både bensinbolagen och till sina banker. Bensinbolagen säger att den som drabbats ska höra av sig till sin bank medan banken säger att felet ligger antingen hos dem eller hos bensinbolagen. Det är med andra ord lätt att som kund hamna mellan två stolar.

Banken kan ta bort reservationen men enligt vad vissa har fått erfara tar det fyra dagar att få den upphävd.