Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jaranda

Bensinpriset i USA högre än på många år – 5,36 kr/liter

I USA oroas man över höga bensinpriser som väntas bli ännu högre under året.

För 12-15 år sedan kostade en liter bensin i USA omkring 3,20 kronor. Kort därefter började priset stiga och som högst var det sommaren 2008 med ett genomsnittligt literpris på 8,96 kronor. Efterföljande höst sjönk priset kraftigt igen för att därefter återigen stegras. Men de två, tre senaste åren har prisbilden varit lägre än på länge men ändå visat en svag tendens till att öka. I skrivande stund är genomsnittspriset för bensin i USA 5,36 kronor per liter och det är enligt AAA (American Automobile Association, amerikansk bilorganisation som är mer känd under namnet Triple A) högre än vad det varit de senaste fyra åren.

Enligt amerikanska prognoser väntas priset på bensin bli ännu högre. Uppemot nästan 6,50 kronor per liter räknar man med under 2018 och i vissa av storstäderna betydligt högre än så. I bland annat Chicago, New York, Seattle och Los Angeles väntas literpriset passera 6,50 kronor med marginal.

Med dessa nivåer på bensinpriset beräknas amerikanerna köpa bensin för motsvarande 3 000 miljarder kronor under året.

Genomsnittspriset för en liter diesel i USA under året uppskattas landa på 5,81 kronor. Dieseln kommer att vara som billigast under sommarmånaderna.

För jämförelsen skull – i Sverige kostar i dag, den 4 januari 2018, en liter bensin 14,76 kronor och en liter diesel 14,81 kronor. Priserna gäller vid tankning på bemannade stationer.