Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071005-mtm-gt-speed
071005-mtm-gt-speed
071005-mtm-gt-speed
071005-mtm-gt-speed

Bentley Continental GT Speed snabbare

En drömbil för många – Bentley Continental GT – har blivit ännu hetare i Speed-utförande. Men det räcker inte alltid. Tyska MTM masserar fram ytterligare 140 hästar från de 610 originalhästarna.

Teknikens Värld var enda svenska tidning på plats nere i Spanien när det bjöds på provkörning av purfärska Bentley Continental GT Speed. En redan het och fruktad bil – Continental GT – har genomgått en hel del finkalibreringar och optimeringar för att bli ännu snabbare. GT Speed är med andra ord det snabbaste som Bentley någonsin producerat. Men så kostar den ju också därefter – drygt två miljoner kronor.

De 610 hästkrafterna (560 i vanliga GT) får bilen att sticka iväg som en raket, 0-100 km/h på 4,5 sekunder och bilen slutar inte att accelerera förrän hastighetsmätaren visar 326 km/h. Vår testchef Hans Hedberg, som provkörde bilen nere i Spanien, jämför dragkraften med hur det känns i ett startande jetplan, det är i alla fall inte långt ifrån.

Är du nu sugen på att gå ner till din lokala Bentley-handlare (dock finns det bara en i Sverige) för att beställa en ny Continental GT Speed för dryga två miljoner kronor, så har vi ett hett tips till dig. Lämna in din bil till tyska trimfirman MTM. De håller just nu på att ta fram ett uppgraderingskit för GT Speed som ger bilen enorma effektsiffror – 750 hästkrafter. Mycket mer vet vi inte om denna uppgradering, men MTM själva tror att effekten bör ge bilen en toppfart på minst 340 km/h. Kostnaden för denna uppgradering är okänd för tillfället.

Läs mer om provkörningen av ”vanliga” Bentley Continental GT Speed i nya numret (21/2007) av Teknikens Värld som finns ute i butik nu.