Foto: Andreas Libell

Berömd navkapselsamling skänks bort

Ronnie Lundqvist har gjort sig ett namn tack vare sin enorma samling navkapslar som lockade bilister till stopp där E4:an tidigare passerade Läby utanför Björklinge. Men nu ska samlingen bort.

I nästan ett kvarts sekel har Ronnie Lundqvist samlat navkapslar som han ”ställt ut” på sin tomt vid gamla sträckningen av E4:an ett par mil norr om Uppsala. Hans samling var som störst när omkring tiotusen navkapslar låg på gräsmattan, var uppspikade på staket och i träd. Då, när bilarna fortfarande passerade utanför, det vill säga innan E4:an fick ny sträckning, stannade det dagligen uppemot 30 bilar för att antingen beskåda samlingen eller ersätta tappade navkapslar med ”nya”. Ronnie Lundqvist hade ju varianter som inte längre gick att få tag i på annat vis.

Foto: Andreas Libell

SVT Nyheter Uppsala rapporterar att han nu ska sluta med sitt samlande av navkapslar som han vanligtvis hittade längs vägarna eller köpte in på olika vis. Nu stannar nämligen inte speciellt många bilar hos honom längre och han har därför redan kört bort omkring 7 000 av sina klenoder till återvinningsstationen.

Foto: Andreas Libell

Ronnie Lundqvist uppger att av de kvarvarande ämnar han skänka bort ett par tusen navkapslar och förhoppningen är att de används till någon form av skapande.

– En skola kanske vill ha dem, och ordna en tävling om vilken klass som kan göra bästa konstverket. Det går att göra lampfötter, ankare, klockor och fontäner. Den som vill ha navkapslarna får komma hit och hämta dem, det vore synd om de blev skrot, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Foto: Andreas Libell

Ett par hundra navkapslar som ligger honom lite extra varmt om hjärtat har han inte mage att göra av med. Det gäller navkapslar som han har fyra av varje.

Teknikens Värld gjorde under 2012 ett reportage om Ronnie Lundqvist och hans fantastiska navkapselsamling i systertidningen Klassiska Bilar. Detta reportage, där du bland annat får reda på hur samlandet inleddes och hur han sålde en Bingolotto-vinst för att kunna köpa fler kapslar, kan du läsa i sin helhet om du klickar på bilden nedan.

Läs hela reportaget genom att klicka på bilden (PDF-fil som öppnas i nytt fönster). Foto: Andreas Libell