Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Parkerar du i ett väl upplyst garage är risken att du blir bestulen på din bil mindre.Parkerar du i ett väl upplyst garage är risken att du blir bestulen på din bil mindre.Parkerar du i ett väl upplyst garage är risken att du blir bestulen på din bil mindre.
Parkerar du i ett väl upplyst garage är risken att du blir bestulen på din bil mindre. Foto: Glenn Lindberg

Ingen minskning av bilstölder under pandemin

Premium Biltjuvarna har inte tagit paus under coronakrisen. Enligt ny statistik från Larmtjänst är antalet bilstölder på samma nivå som 2019. Några märken och bildelar sticker ut i statistiken och mycket hamnar i utlandet.

Volvo, Volkswagen och Audi hamnar i topp på listan över de mest stulna bilarna under det första halvåret 2020. Totalt stals 3 434 bilar i Sverige under perioden januari till juni, visar ny statistik från branschorganisationen Larmtjänst. Det innebär att stölderna inte har minskat under pandemin.
En majoritet av bilstölderna skedde i ­storstadsregionerna med Stockholm i topp. Det är inte bara dyra, så kallade premiumbilar, som stjäls. Märken som Audi, BMW och Mercedes hamnar högt upp i statistiken, men listan över de mest stulna märkena toppas av Volvo med 651 stulna bilar, tätt följt av Volkswagen med 388 stulna bilar, vilket till stor del kan ­förklaras med att det är två märken som säljer bra i Sverige.
– Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar, säger Stefan Brala, motorexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.
Mellan 70 och 90 procent av alla bilar och bildelar som stjäls i Sverige försvinner utomlands, enligt Trygghetskommissionens rapport från januari 2019. Stölderna bedöms vara beställningsjobb från internationella kriminella nätverk.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.