Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Albina Gavrilovic / Shutterstock

1 av 10 tycker det är okej att köra bil efter ett glas vin

Många kämpar för en helnykter trafikmiljö och den svenska lagstiftningen tillåter inte en enda promille i blodet vid bilkörning. Men en av tio män tycker att det är okej att köra bil efter ett glas vin eller en starköl. ”Det är alarmerande”, säger organisationen MHF:s vd Göran Sydhage om attitydundersökningen.

Det är opinionsföretaget Kantar Sifo som genomfört attitydundersökningen våren 2021. Sifo har gjort undersökningen på uppdrag av Bilprovningen och MHF, det vill säga Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Undersökningen genomförs årligen och behandlar frågor om normer och beteenden i frågor om alkohol och bilkörning.

I undersökningen som genomfördes i maj 2021 svarar tio procent av de tillfrågade männen och fyra procent av de tillfrågade kvinnorna att det är okej att köra bil inom två timmar efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin. Sex procent av männen uppger också att de, mindre än två timmar efter att ha druckit alkohol, har satt sig bakom ratten.

När de tillfrågade fått följdfrågan varför de valt att köra bil har en klar majoritet, 62 procent, svarat att de ”inte känt sig påverkade” och att de anser att de håller sig under den lagliga gränsen för alkoholpåverkan i trafiken.

– Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest. Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

LÄS OCKSÅ: Här sker flest rattfylleribrott i Sverige 

Hög tolerans i storstäderna

I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö var toleransen för att köra trots alkoholkonsumtion högre. Det var också vanligare med hög tolerans bland de som tjänade mer än 35 000 kronor per månad.

– Vi värnar en säker trafikmiljö. Därför är det illavarslande att så många kan tänka sig att ge sig ut i trafiken alkoholpåverkade. Vi är särskilt förvånade över att invånare i storstäder tycks mer riskbenägna med tanke på att kollektivtrafiken oftast är väl utbyggd där, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Kantar Sifo genomförde undersökningen under perioden 7-11 maj 2021 och totalt intervjuades 2 400 personer i åldrarna 18-79 år, varav 2 179 personer med körkort.

Varje dygn kör drygt 12 000 personer rattfulla i Sverige och varje år dör 60-80 personer i trafikolyckor som orsakas av rattfylleri.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Det är normalt att det tar flera timmar för en person att förbränna alkohol motsvarande mängden i en öl eller ett glas vin och det är svårt att själv räkna ut exakt när alkoholen lämnat kroppen.