1 av 3 nya bilar får underkänt i amerikanskt strålkastartest

Höstmörkret är här, och då är det viktigt med bra strålkastare på bilen. Men det är sällsynt, enligt amerikanska IIHS. I deras strålkastartest med 30 mellanklassbilar fick tio bilar underkänt, medan bara en bil fick betyget "Bra".

Magnus Kvandal

I ett strålkastartest utfört av amerikanska Insurance Institute for Highway Safety, eller IIHS, fick en majoritet av de testade bilarna betyget "Dåligt" eller "Gränsfall". 30 medelstora bilar testades, både euopeiska, amerikanska och japanska modeller. Toyota Prius Plus, extrautrustad med LED-strålkastare, var den enda bilen i testet som fick betyget "Bra".

Bilarnas strålkastare testas utifrån hur långt synfältet på en mörk väg i teorin bör vara för att föraren ska kunna stanna för ett hinder vid en given hastighet. Alla olika utrustningsnivåer har testats, allt från standard halogen till aktiva LED-strålkastare. Den Toyota Prius som fick bäst betyg var extrautrustad med LED-strålkastare. Med vanliga halogenlysen får samma bil betyget "Dålig". Sämst i test var BMW 3-serie i basutförande med halogenlampor. Med de dyraste strålkastarna i tillvalslistan fick samma modell betyget "Gränsfall".

Skillnaden i räckvidd mellan bäst och sämst i test. Foto: IIHS Foto: IIHS

I en Toyota Prius Plus med LED-strålkastare inställda på halvljusautomatik är synfältet enligt testet tillräckligt långt för en säker färd i 110 km/h. I BMW 3-serie med halogenstrålkastare kan man inte köra fortare än 55 km/h för att kunna stanna i tid för ett eventuellt hinder.

Här är några modellerna i IIHS test. Alla bilar är utrustade med de bästa tillgängliga strålkastarna i tillvalslistan.

Bra: 

Toyota Prius Plus

Acceptabelt: 

Audi A3

Honda Accord

Mazda 6

Subaru Outback

Volkswagen Passat CC

Volvo S60

Gränsfall:

Audi A4

BMW 2-serie

BMW 3-serie

Subaru Legacy

Dåligt: 

Hyundai Sonata

Kia Optima

Mercedes-Benz C-Class

Mercedes-Benz CLA

Nissan Altima

Volkswagen Passat

Se filmen från IIHS:

https://youtu.be/3Sp7nvuOxtY