1 av 5 svenskar riskerar att bli utelåsta ur sina bilar i vinter

1 av 5 svenskar riskerar att bli utelåsta ur sina bilar i vinter

I handskfacket förvarar man en hel del prylar. Mer än var femte svensk förvarar dessutom låsoljan där. Kanske inte så smart om man vill komma in i bilen en bister vintermorgon.

Låsolja ska man använda främst i förebyggande syfte, men låsolja kan även vara bra att ha till hands om låset kärvar och redan har frusit fast. Därför är det ganska smart att ha den lilla flaskan med låsolja lätt till hands i exempelvis fickan, handväskan eller kanske i garaget. Men mer än vad femte svensk förvarar ändå låsoljan i handskfacket visar en ny undersökning. Notera att hur många som förvarar låsoljan i facket på dörrsidan eller i bagageutrymmet inte ingår i undersökningen, så sannolikt är att ännu fler kan stå där med lång näsa när låsen börjar frysa fast i vinter.

 Det är däckkedjan Vianor som har ställt frågan ”Vad har du/ni i handskfacket?” till drygt 1000 svenskar. Så ser svaren ut:

Serviceboken/Instruktionsboken – 93 procent

Näsdukar – 38 procent

Låsolja – 22 procent

Handskar – 9 procent

Isskrapa – 56 procent

CD-skivor – 39 procent

Godis – 7 procent

Gamla p-böter – 1 procent

Mynt – 13 procent

Skräp – 20 procent

Annat – 19 procent

Enligt Vianor visar också undersökningen att personer i åldersgruppen 18-29 år är bättre på att använda handskfacket till vad det från början var ämnat för, nämligen att lägga handskar i. Dubbelt så många 18-29-åringar lägger handskar i handskfacket än vad personer ur äldre ålderskategorier gör.