Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

10 miljoner Toyota Yaris sålda

Liten bil som säljer i stora nummer. Toyota Yaris debuterade 1999 och har nu sålts i tio miljoner exemplar globalt.

Småbilarna säljer inte några jätteupplagor i Sverige men globalt sett är de storsäljare. En populär modell är Toyota Yaris som nu har sålts i tio miljoner exemplar världen över sedan den första generationen kom 1999. Och det är inte bara konsumenter som har uppskattat Yaris – två gånger har den utsetts till Årets bil i Europa av motorjournalister: 2000 och 2021, alltså i sin första och senaste (fjärde) upplaga.

Yaris passerar därmed en milstolpe som andra modeller i Toyotas utbud tidigare har gjort: Camry, Corolla, Hilux, Land Cruiser och RAV4. I det svenska pressmeddelandet som lyfter fram nyheten jämför man försäljningssiffran med Saab som sålde 4,5 miljoner bilar totalt mellan åren 1947 och 2011. Den 10-miljonte bilen som rullade ut ur den franska fabriken i Valenciennes den 30 mars var en grå GR Sport beställd av en kund från Parisregionen.

Toyota Yaris i sin första skepnad. Foto: Toyota

Yaris har även vunnit i Teknikens Världs tester, men inte alltid på ett helt övertygande sätt. Första generationen slog konkurrenterna Fiat Punto och Ford Fiesta i nummer 1/2000 men med en motor på 68 hästkrafter ansågs vara lite väl slö.

Även den senaste generationen av modellen är en testvinnare. I nummer 5/2020 vann den i hybridutförande mot Honda Jazz, Mazda 2, Opel Corsa och elbilen Renault Zoe. Detta trots att den inte klarade älgtestet på ett tillfredställande sätt. Summeringen blev i alla fall: ”Yaris bjuder på det kanske mest attraktiva paketet i hela B-segmentet. Den är snål, prisvärd, kul och smart paketerad.” Sist i testet kom Mazda 2 som sedan förra året finns som hybrid. Ja, det är faktiskt just en Yaris men med andra emblem.

I Sverige registrerade det 2 883 Yaris förra året och därmed parkerar den sig trea efter RAV4 (6 317) och Corolla (4 746) bland Toyotamodellerna.