Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080219-miljöbilar-2008080219-miljöbilar-2008080219-miljöbilar-2008
080219-miljöbilar-2008

100 000 nya miljöbilar i år

Under 2008 förväntas 101 535 nya miljöbilar registreras, en ökning med 86 procent mot 2007. Generalagenternas prognoser visar att miljöbilar kommer att ta en allt större del av marknaden.

Gröna Bilister har sammanställt generalagenternas prognoser för årets försäljning. Sammanställningen visar att miljöbilarna förväntas gå starkt framåt på en marknad som annars backar något. Bakom den förväntade ökningen ligger ökad försäljning av befintliga modeller, men även modeller som ännu inte lanserats. De ökade försäljningssiffrorna beräknas för i stort sett alla typer av miljöbilar. Såväl etanol- och biogasbilar, men även bränslesnåla bensin- och dieselbilar förväntas sälja i ökad omfattning.

100 000 nya miljöbilar skulle innebära att miljöbilarna tar 35 procent av den förväntade nybilsförsäljningen på 285 000 bilar. Värt att notera är att miljöbilarna faktiskt nådde upp till ganska exakt 35 procent av marknaden när januari månads försäljning sammanställdes.

– Hundratusen nya miljöbilar skulle vara en fantastisk milstolpe att passera. Det innebär en klart minskad klimatpåverkan från nybilsförsäljningen, samtidigt som Sverige tar klara steg bort från oljeberoendet, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Bakom tron på en fortsatt ökning tror Gröna Bilister att det ligger en större oro för klimatförändringar och en förväntad bensinskattehöjning, såväl som ett fortsatt stigande oljepris. Att marknaden stärks av en rad miljövänliga nykomlingar tros också ligga bakom generalagenternas prognoser.

– Att välja miljöbil är inte längre någon uppoffring – bilarna är fullt ut lika komfortabla och säkra som andra bilar samtidigt som prestanda är fullt tillräckliga. Dessutom är det numera oftast klart lönsamt att rata den gammaldags fossilbilen till förmån för modernare miljöbilar, säger Mattias Goldmann.