Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Galchenkova Ludmila/Shutterstock

100 km/h-gräns för släpvagn kommer snart i Finland

I sommar höjs hastighetsbegränsningen för att dra släpvagn i Finland. Maxhastighet blir då 100 km/h.

I nuläget har Finland, liksom här i Sverige, en hastighetsbegränsning på 80 km/h för bilar som drar släpvagn. Nu är det dock beslutat att nivån kommer att höjas till 100 km/h från och med juni i år.

I nuläget finns 720 798 stycken lätta släpvagnar registrerade i landet och många av dem är i dåligt skick, något som är grund till oro.

– Ändringen av lagen bör också åtföljas av en obligatorisk inspektion av en O1-släpvagn. Detta säkerställer att alla komponenter i trailern, inklusive däck, lager, glödlampor, kulkoppling, är funktionella och trailern är godkänd för väganvändning. Många släpvagnar står och förfaller och kanske används en gång per år, säger Tapio Heiskanen, sambandschef för trafiksäkerhet till Yle.

Det finns nämligen inget krav att besiktiga dessa vagnar i nuläget och inte heller någon lag som säger hur gamla däcken får vara.

Den höjda hastighetsgränsen gäller bromsade 01-släpvagnar och för båtsläp och obromsade vagnar kommer det tidigare hastighetsgränsen på 80 km/h att fortsätta gälla.