Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

11 irriterande beteenden i trafiken

Det råder ibland total anarki i den svenska trafiken. Det finns så klart många duktiga förare, men det finns också en väldigt stor andel vardagsbilister som kör som om de vore ensamma på vägen, och många gånger helt utan konsekvenstänk.

Därför har vi listat elva grejer som vi anser vara irriterande i trafiken. Listan skulle kunna vara 20 punkter lång, kanske till och med 30 punkter lång, men någonstans fick vi sätta en gräns. Så är inte den grej som irriterar dig mest i trafiken med i listan, släng iväg en kommentar nedan så vi andra får höra, svära och irriteras.

Nu kör vi...

11. Den heldragne

Ett vanlig problem, kanske framför allt i storstäderna där det friskt körs över heldraget med antingen ena hjulsidan eller i värsta fall båda. Om det så är för att snedda lite eller för att göra ett filbyte – båda tingen är lika dumma.

10. Stressvargen

2+1-vägar i all ära, de hyllas ur trafiksäkerhetssynpunkt, men jämfört med en redig motorväg står de sig slätt. Det är en jakt som bryter ut så fort två filer ska bli en. Tio bilar ska försöka köra om på de futtiga hundratals meter som kvarstår – bara för att komma om en bil som kör tre kilometer i timmen långsammare.

9. Den vänsterorienterade

Det är allt för många som inte känner till att det finns något som heter högerregeln. När du ser en skylt som den här ovan betyder det ”Varning för korsning” och att högerregeln ska tillämpas. Men du, bara för att du kommer från höger är det inte fritt fram hur som helst. Ha uppsikt och säkerställ att det är fritt att köra över korsningen utan problem. Det kan komma någon från vänster som inte känner till högerregeln, eller ännu värre – det kanske kommer ett barn cyklandes.

8. Pendlaren

Var och varannan bil i dag har farthållare. De flesta bilister lär känna till hur en sådan fungerar, men ändå träffar man dagligen på förare som pendlar upp och ned i hastighet på långa, fina raksträckor genom Småland eller något annat fint svenskt landskap. Tänk vad många hårdjobbande gasfötter hade fått vila ut, redo att exempelvis bromsa, om den där knappen på/bredvid ratten hade aktiverats.

7. Sneddaren

Foto: 2014 Getty Images

Visst har vi alla någon gång fått släppa på farthållaren eller trycka på bromspedalen efter att blivit omkörda av en hurtigare bilist som utan marginal trycker sig in i högerfilen igen – utan något som helst avstånd till din front. Sluta med det! Och när det finns risk för stenskott eller om det är snorblött ute – då ska du ”snävkörande” förare utöka marginalerna än mer.

6. Fartsumparen

Något av samma kategori som sjuan ovan. En bil har legat och tryckt bakom dig en längre stund, bestämmer sig för att köra om – ofta bara ett par kilometer snabbare än vad du kör i – kör in framför dig efter avslutad omkörning för att sedan... sakta ned! Varför körde bilisten om dig om tanken nu ändå är att köra långsammare än vad du gör och därmed hindra dig?

5. Vänstersnigeln

Många retar upp sig på bilister som ligger i vänstra filen, med andra ord omkörningsfilen. Ligger där och fiskör under rådande hastighetsbegränsning. Antingen är det bara hål i huvudet men ofta är det en telefon med i bilden. Kör du långsammare än andra – håll till höger! (Dock inte ett tvång på vägar med 70 km/h eller lägre hastighetsbegränsning.)

4. Rumpsniffaren

Denna kategori bilister är det mer regel än undantag att man stöter på i trafiken. Du kör där fint i din fil och när du tittar i backspegeln ser det ut som att en grill med tillhörande strålkastare har bosatt sig i ditt baksäte. Det är bara en häcksniffare (finns många andra epitet på denna bilisttyp) som inte har insett hur viktigt det är att hålla avstånd.

3. Sociala drummeln

Foto: Glenn Lindberg

Inte högst upp, men i alla fall på pallplats, finner vi det senaste årets kanske mest omdiskuterade trafikbeteende, nämligen den som inte ger upp mobiltelefonen bakom ratten. Trots ny lag sedan december förra året syns telefonprataren med handhållen mobil i nästan var och varannan bil. Och pratas det inte i telefon så sms:as det eller skrivs på Facebook, allt för att störa bilkörningen så mycket som möjligt. Ett ofog som måste sluta någon gång. Hårdare lagar?

2. Lilla mörkläggaren

På silverplats hittar vi bilisten som döljer sin rutt. Vi syftar naturligtvis på alla de som svänger, kör i rondell eller byter fil utan att ha minsta lilla tanke på att använda blinkersspaken till vänster om ratten. En gång körde jag ett par mil bakom en förare som, trots körning ut på motorväg och landsväg samt i tätbebyggt område med många svängar i korsningar, använde blinkersen endast en gång – när bilisten skulle köra upp på sin uppfart vid huset. Suck!

1. Stora mörkläggaren

Ett ofog som har blivit allt vanligare under senare år är alla bilister som kör total mörkläggning, i alla fall bakifrån sett eftersom de fram på bilen i nio av tio fall har dimljus eller DRL-ljus påslagna. Alltså inga bakljus igång, och ofta inga strålkastare heller, bara några lysdioder. Ibland handlar det om ett dåligt "auto-läge" på bilen, men oftast är det föraren själv som har ställt om ljusreglaget felaktigt. Inte sällan för att det är tufft att köra med bara dimljus/DRL, och så glöms det bort när mörkret faller. Trafikfarligt är bara förnamnet.

Som nämnt, saknar du något irriterande trafikbeteende i listan, berätta då med en kommentar.