Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

116 Volvo-polisbilar tas omedelbart ur tjänst

På grund av mjukvarufel tas en stor mängd Volvo-polisbilar omedelbart ur tjänst. Det kan vara samma fel som drabbat privatkunder.

Under gårdagseftermiddagen meddelade polisen i Östergötland att de omedelbart tar tio polisbilar ur tjänst på grund av mjukvarufel, något som kan påverka både styrning och bromsar då motorn tillfälligt stängs av under färd. Alla drabbade Volvo-bilar är av 2016 års modell.

Totalt har polisen 116 bilar av de aktuella modellen i sin flotta, bilar som nu står obrukbara tills dess att problemet åtgärdats.

Detta ska röra sig om samma problem som privata kunder även har drabbats av vilket vi rapporterade om i förra veckan. Då fick kunderna rådet att direkt uppsöka verkstad om de upplevt problem, men någon varning om att de är farliga att köra gick Volvo då inte ut med. Enligt Volvo gäller felet bilar av 2016 års modell med femcylindriga motorer i både 60- och 70-serien, alltså V60, V60 Cross Country, XC60, V70 och XC70.

Volvo ska ha levererat ny mjukvara till polisen som nu jobbar hårt för att åtgärda samtliga polisbilar så de kan tas i trafik under dagen.