12 bilar du inte trodde tillverkades längre

Att Lada Niva fortfarande tillverkas har du säkert koll på, liksom Mercedes G-klass. Men nog finns det flera bilar du inte riktigt har koll på om de tillverkas än. Här är tolv modeller som gör att vi blir osäkra på ifall de fortfarande tillverkas, men som ännu gör det.

Många bilmodeller har gått i graven för gott, men många lever kvar helt utan vår vetskap. Vi har kollat närmare på saken och hittat några bilmodeller som vi mer eller mindre trodde var utdöda för länge sedan. Har du några fler bilmodeller som du vet fortfarande tillverkas? Låt oss andra få reda på det genom din kommentar under artikeln.

Suzuki Jimny

Den lilla, smått vältbenägna, terrängbilen Suzuki Jimny (av den tredje generationen sedan 1970) fick vi i Sverige stifta bekantskap med i slutet av 1990-talet. Samma bilmodell tillverkas fortfarande och säljs bland annat på hemmamarknaden i Japan.

Volkswagen Phaeton

Förre Volkswagen-chefen Ferdinand Piëchs prestigeprojekt, lyxfolkan Phaeton, lever fortfarande. Trots att premiären skedde redan 2002, i år 13 år sedan, är det ännu samma modell som tillverkas i Dresden. Om än med vissa facelift, där det senaste skedde 2010.

Mercedes R-klass

Mercedes försökte 2006 att skapa en ny bilklass med R-klass. Succén i Europa uteblev, men det var också USA som var huvudsakliga marknaden. Modellen finns fortfarande i produktion, men den ska nu flyttas från Mercedes fabrik i Alabama, till Hummer-tillverkaren AM Generals fabrik i Indiana, för att säljas i Kina.

Daewoo Lanos

Märket Daewoo är, förutom outtalbart, också konkursat, uppköpt av General Motors och nedlagt. Trots det tillverkas fortfarande 1990-talskonstruktionen Lanos av ukrainska ZAZ. Modellen har till och med under flera år varit Ukrainas mest sålda bil.

Mazda 121

Med sina kantiga 1980-talsformer är kanske inte Mazda 121 den mest ihågkomna bilen hos oss. Det trots att vi fick stifta bekantskap med den ännu en gång, under 1990-talet, under namnet Kia Pride. Efter att Kia släppt modellen år 2000 hamnade tillverkningen i Iran, där den ännu säljs, under namnet SAIPA.

Volkswagen Bora

Sydamerika är en intressant världsdel att studera när det gäller bilmodeller som överlever sig själva. Fram tills för ett år sedan tillverkades ju till exempel klassiska Volkswagen Typ 2 här. Kvar i modellprogrammet, hos argentinska Volkswagen, är dock sedanen Bora, som ju för ett antal år sedan försvann från Sverige. Kommer du ihåg den?

Pagani Zonda

Få bilar har vi väl proklamerat nedlagda så många gånger som Pagani Zonda, men faktum är modellen (trots att efterträdaren Hyaura presenterats för flera år sedan) fortfarande nytillverkas, i januari 2015. I en, vad det verkar, aldrig sinande ström av specialversioner.

Opel Corsa

Ja, den bulliga 1990-talsversionen av Opel Corsa tillverkas fortfarande i Brasilien, under namnet Chevrolet Classic. Det är dock inte den version vi minns i Sverige det rör sig om, utan Corsa i sedantappning. Några facelift har genomförts, det senaste 2010.

Hyundai Atos

1990-talets svar på Renault 4 – Hyundai Atos – är en bil som sålts på många marknader i världen. Bland annat i Mexico, som en Dodge. Nu har i10 ersatt den på de flesta ställen, dock inte i Indien, där den ännu säljs under namnet Santro Xing.

Fiat Doblò

Det är inte ofta man får in Nordkorea och bilproduktion i samma mening, men faktum är att första generationen Fiat Dòblo, på outgrundliga vägar hittat in i det slutna landet, och tillverkas där i liten skala. Första generationen Doblò, som kom 2000, tillverkas även i andra delar av världen ännu.

Toyota Land Cruiser 70

FN-favoriten Toyota Land Cruiser har funnits och finns i en mängd versioner. Mest klassisk, och långlivad, är dock Land Cruiser 70, lanserad 1984. När modellen fyllde 30 år, 2014, återlanserades den temporärt på hemmamarknaden i Japan, som ett födelsedagsfirande. Annars sker produktionen i dag i Portugla, där bilarna sedan exporteras till Afrika.

Peugeot 405

Peugeot har en god tradition att hålla sina bilmodeller vid liv länge. Peugeot 404 tillverkades till exempel i Kenya in på 1990-talet, och Peugeot 505 tills nyligen i Nigeria. I Iran tillverkas fortfarande Peugeot 405, trots europeiska sanktioner (då bara lokala underleverantörer används). I sin senaste tappning har modellen bland annat fått xenonstrålkastare. Inte illa.