1,2 miljoner Skoda-bilar innehåller fusk

Volkswagen-ägda Skoda har nu meddelat att 1,2 miljoner av deras dieselbilar berörs av den fuskprogramvara som ger overkliga utsläppssiffror.

Omkring elva miljoner bilar enligt Volkswagen i förra veckan. Så många är bilarna som är behäftade med den skandalomsusade programvara som vid officiella mätningar ger sken av att bilarna är snälla mot omgivningen medan sanningen är att de är NOx-bomber (10-40 gånger högre utsläpp än gränsvärdena) som sätter sig på bland annat människors andningsorgan.

Av dessa är fem miljoner Volkswagen-bilar och, som vi fick reda på tidigare i dag, 2,1 miljoner Audi-bilar. Nu får vi information om att tjeckiska Skoda, som sedan 1990-talets första hälft är i Volkswagen-ägo, har 1,2 miljoner bilar med dieselmotorer som berörs av fuskprogramvaran som lurar mätinstrumenten.

Vilka Skoda-modeller som berörs preciseras, till skillnad från Audi, inte. Med tanke på Skodas lite mindre modellpalett och vilka motorer de satsat mest på bör alla deras modeller förutom lilla Citigo beröras.

Då återstår det 2,7 miljoner (av elva totalt) bilar för Volkswagen-koncernen att redovisa. Seat, som ännu inte redovisats, lär knappast stå för det antalet. Sannolikt är att de transportbilar som Volkswagen fuskat med ingår i den siffran.

De motorer som det fuskats med är TDI-dieselmotorer med cylindervolym 1,2, 1,6 samt 2,0 liter, alla av Euro 5-typ, det vill säga med den äldre avgasklassificeringen som inga nya bilar får presenteras med sedan den 1 september 2014. Volkswagens populära V6-diesel på 3,0 liter som sitter i framför allt många Audi-modeller är under granskning. Det återstår att se om den är fuskdrabbad.