Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Autobahn Lübeck-Travemünde-PuttgardenAutobahn Lübeck-Travemünde-PuttgardenAutobahn Lübeck-Travemünde-Puttgarden
Autobahn Lübeck-Travemünde-Puttgarden Foto: Mattias Rabe

120 km/h kan bli ny hastighetsgräns på Autobahn

Frågan om vilka hastighetsbegränsningar som ska råda på Autobahn har stötts och blötts i oändlighet. Nu vill socialdemokraterna i Tyskland införa 120-gräns över landets hela motorvägsnät.

Tyskland är världsberömt för Autobahn, landets motorvägsnät som länge innebar fri fart över långa sträckor men som på senare år har begränsats allt mer – ofta till 130 km/h som en rekommenderad hastighet. Fri fart finns alltså kvar till viss del. Det kan snart bli ett minne blott om tyska socialdemokratiska partiet (SPD) får bestämma.

 I dag råder det begränsning till 130 km/h på 40 procent av Autobahn. För mycket enligt SPD. Partiordföranden Sigmar Gabriel vill se 120 km/h på Autobahn oavsett var i Tyskland man befinner sig. Enligt honom finns det stöd i olycksstatistiken som visar att antalet dödsolyckor och allvarliga skador minskar om man sänker till 120 km/h.

 Dessutom vill De Gröna, motsvarigheten till Miljöpartiet, se en begränsning till 80 km/h på alla tyska landsvägar. SPD vill inte kommentera det utspelet men en eventuell regeringskoalition mellan SPD och De Gröna är inte alls omöjlig i framtiden och därmed inte heller nya hastighetsbegränsningar på både motorvägs- och landsvägsnätet.

 Tyska bilorganisationen ADAC sågar socialdemokraternas utspel och menar att Sigmar Gabriels förslag är ohållbart. ADAC:s presstalesman Andreas Hölzel berättar för tidningen Bild att den nuvarande motorvägsinfrastrukturen i Tyskland är mycket säker. Han pekar på att trots att Autobahn står för en tredjedel av all trafik i Tyskland så är det bara elva procent av alla dödliga och allvarliga trafikolyckor som sker på Autobahn.

 Andreas Hölzel betonar också att det inte finns några undersökningar som visar relationen mellan olyckor på vägar med fri fart och motorvägar med hastighetsbegränsning.

 ADAC står bakom ett resonemang om att i stället införa fler cirkulationsplatser för att ersätta farliga korsningar på landsvägar eftersom just landsvägar står för 60 procent av alla tyska trafikolyckor med dödlig utgång.