Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

14 månader mellan besiktningarna

Transportstyrelsen föreslog förra året att bilar bara ska behöva besiktigas vartannat år. Nu säger regeringen nej till förslaget, med hänvisning till trafiksäkerhet och miljö. Men tiden mellan besiktningarna förlängs med två månader.

Transportstyrelsens argument var bland annat att regelverket som styr bilbesiktningarna är 50 år gammalt – dagens bilar har blivit mycket bättre och säkrare. I våra grannländer Norge och Danmark går det två år mellan kontrollerna och ett EU-direktiv föreslår samma sak.

Regeringen säger dock nej med hänvisning till trafiksäkerheten och att de årliga besiktningarna ökar tryggheten för alla som köper en begagnad bil. Enda eftergiften åt Transportstyrelsens förslag är att tidsfristen mellan besiktningarna förlängs med två månader. Alltså någon form av kompromiss. Det innebär att bilar som är äldre än fem år ska besiktigas senast 14 månader efter föregående besiktning, enligt regeringens nya beslut.

Miljöaspekten, med årliga mätningar av bilarnas avgasutsläpp, ska också ha varit viktig för regeringen i beslutsfattandet.