Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Krockkuddarna i Toyota Prius (ej nya generationen).Krockkuddarna i Toyota Prius (ej nya generationen).Krockkuddarna i Toyota Prius (ej nya generationen).
Krockkuddarna i Toyota Prius (ej nya generationen).

1,4 miljoner bilar med krockkuddar från Autoliv återkallas

Nu har även svenska Autoliv ett krockkuddeproblem på halsen, dock inte av lika allvarlig grad som det japanska Takata upplever.

Samtidigt som världens blickar är vända mot japanska Takata och deras livsfarliga krockkuddar kommer det information om att 1,43 miljoner bilar ska återkallas på grund av felaktigheter i krockkuddegardiner från svenska Autoliv. Det är i modellerna Toyota Prius (tillverkningsår 2008-2012) och Lexus CT som det har uppmärksammats att dessa plötsligt delvis kan blåsas upp när bilen står parkerad och oanvänd ett tag samtidigt som yttertemperaturen växlat kraftigt. Inga skador och eller olyckor ska ha registrerats till följd av felet.

Autolivs talesperson, Thomas Jönsson, säger till Reuters att det rör sig om ett Toyota/Lexus-specifikt problem. Just denna typ av krockkuddegardin används i fler bilmodeller men där har inga indikationer på problem noterats.

Autoliv är försäkrade mot händelser likt denna och kommer därför inte att ta någon större ekonomisk skada. Företagets aktie sjönk dock kraftigt under dagen när informationen började komma ut.