Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

1,5 miljoner Smart Fortwo tillverkade

Tro det eller ej, men det har nu gått hela 15 år sedan första Smart-modellen, Smart City Coupé, såg dagens ljus. Modellen döptes senare om till Smart Fortwo, och nu har 1,5 miljoner exemplar tillverkats i modellserien.

När Smart City Coupé presenterades 1997 stod den för något tämligen radikalt nytt stadsbilsmässigt. Och även om fler konkurrenter tillkommit i segmentet, exempelvis Toyota iQ, så är Smart fortfarande sinnebilden för sin typ av citybil. Modellen döptes sedermera om till Smart Fortwo, och kom i en helt ny generation 2007.

Och nu har alltså fabriken i Hambach, Lorraine, Frankrike, producerat hela 1,5 miljoner exemplar av Smart City Coupoé/Fortwo sedan produktionen kom igång 1998. Exemplar nummer 1 500 000 rullade av bandet strax före det att fabriken tog sommaruppehåll i förra veckan. I samband med detta avslöjade också Smart-chefen Annette Winkler att Smarts modellprogram kommer att utökas med en fyrdörrarsmodell till nästa år, en slags efterträdare till den kortlivade Smart Forfour från 2004–2006.

Bilden ovan är från första gången Smart testades i Teknikens Värld – nummer 13/99. För motståndet stod en Suzuki Jimny, en moped från Yamaha och ett par inlines, med planen att ta reda på vilket som var 90-talets bästa citytransportmedel. Mopeden vann. Senare kördes även Smart mot Hummer H1 och BMW C1.