Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

16,31 kr/liter – bensin och diesel dyrare än någonsin

Ska du tanka bilen full i dag? Då kommer det sannolikt att svida till lite extra i plånboken. Priserna på bensin och diesel har nämligen justerats uppåt än en gång – till rekordnivåer.

I maj började de svenska priserna på drivmedel att skjuta i höjden och i mitten av månaden nåddes prisnivåer vi aldrig tidigare sett i Sverige. 15,96 kronor per liter bensin och 15,86 kronor per liter diesel. Rekordet höll bara i två dagar eftersom priserna stack iväg än mer. Den 18 maj passerade priserna för bensin och diesel för första gången i svensk historia 16-kronorsgränsen. 16,16 kronor per liter bensin och 16,06 kronor per liter diesel – lite väl magstarkt enligt många.

En dryg vecka senare sjönk priserna till 15-kronorsnivåer igen, men har sedan dess pendlat strax under eller runt 16-kronorsgränsen. I slutet av juli började priserna sticka iväg igen och den 6 augusti nåddes en ny rekordnivå då bensinpriset lade sig på 16,26 kronor per liter. Dieselpriset hängde inte med i svängarna utan nöjde sig med 15,86 kronor per liter.

Nytt svenskt prisrekord

Skulle prisrekordet från i början av augusti vara sommarens sista ansträngning att urlaka bilisternas plånböcker? Nej, för nu har priserna stegrat än mer och nått nya rekordnoteringar, denna gång för både bensinen och dieseln.

I dag, den 23 augusti 2018, har nämligen de ledande drivmedelsbolagen i Sverige gemensamt (var det någon som sa kartell?) höjt bensinpriset till 16,31 kronor per liter (höjning med 15 öre) och dieselpriset till 16,11 kronor per liter (höjning med 10 öre). Priserna gäller för bemannade drivmedelsstationer.

Största delen av priset är skatt

Att fylla en 70-literstank med bensin kostar därmed 1 141,70 kronor medan motsvarande dieseltank går loss på 1 127,70 kronor. Betydligt mer än hälften, närmare bestämt över 60 procent, av det du betalar för drivmedlet utgörs av skatter och moms.

Priset för E85 (etanol) ligger på 11,06 kronor per liter. Senaste höjningen för E85-bränslet genomfördes den 20 augusti då priset ökade med tio öre.

LÄS MER: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde