19 bilar som förändrade världen
Vi har alla hört talas om T-Fordens betydelse och om hur VW-Bubblan var med och byggde upp Europa efter andra världskriget.
Ingen har heller missat att varumärket Jeep skapades av den fyrkantiga och studsiga bilen som den amerikanska militären använde under fler decennier.
Men det finns fler bilar som varit med och förändrat världen.
Se bara:
Mercedes-Benz 300 SL (1954)
Med måsvingedörrarna och en trelitersmotor på 220 hästkrafter är det här på många sätt den allra första supersportbilen. Lätt, aerodynamisk och vacker. Toppfarten på närmare 225 km/h var hissnande på den tiden och 300 SL kunde matcha vilken tävlingsbil som helst.
Citroën DS (1955)
Klassikern med den innovativa fjädringen. DS har också omskrivits för sin design och det gick så långt att Citroën skapade ett helt eget bilmärke bara för att minnas den här modellen.
Toyota Toyopet Crown (1957)
De som kan sin bilhistoria kanske undrar varför den här modellen, som sålde rätt illa utanför Japan, är med på listan. Men någon ska vara först och Toyopet Crown var den första japanska bil som såldes på den amerikanska marknaden. Toyota lärde sig av fiaskot som pågick i tre år och kom tillbaka 1964. 1966 hade Toyota 600 handlare i USA och modellen Camry sålde bättre än flera amerikanska konkurrenter. GM och Ford tog intryck och byggde egna lite mindre sedaner. I dag är Toyota en av USA:s största biltillverkare.
Fiat 500 (1957)
Liten och billig så passade Fiat 500 perfekt för den sydeuropeiska marknaden. Flera av Fiats bästa bilbyggare var involverade i projektet och vi kan väl också räkna in att den moderna efterföljaren har räddat företaget mer än en gång.
Morris Mini Minor (1959)
Britterna hade i Morris Minor sin egen Fiat 500. Morris Minor var inte den första framhjulsdrivna bilen men den som lyckades anamma tekniken allra bäst. Sedan dess tog alla andra tillverkare efter när de ville bygga en billig och utrymmeseffektiv bil.
Jaguar E-type (1961)
Det finns de som önskar att de stod där på bilsalongen i Genève på våren 1961 och fick se på när täcket föll av en av bilhistoriens allra vackraste skapelser. Då var bilen lika snabb som den såg ut och ändå möjlig att köpa för relativt många. Se på den bara, se på den.
Ford Mustang (1964)
Den amerikanska muskelbilens fader och en fullträff på så många sätt. Nu ska Ford sätta fart på sin elbilsförsäljning med en arvtagare till Mustangen.
Lamborghini Miura (1966)
Det finns alltid någon supersportbil som gör det lilla extra. Lamborghini tog nästa steg när de placerade en fyraliters V12:a bakom ryggen på föraren. Vips så visste alla att det var så här supersportbilar skulle byggas.
Range Rover (1970)
Det här är en väldigt pigg 50-åring. En lyxig bil för den tuffa och skitiga terrängen på de brittiska öarna. Land Rover påverkade väldigt många suvtillverkare och så kom Range Rover och slog ihop terräng och lyx i ett enda snyggt paket.
Porsche 911 Turbo (1974)
Vi har i dagarna sett den allra senaste 911 Turbo från Porsche och det är lätt att glömma bort att den här sportbilen fått äran för att ha introducerat turbotekniken i vanliga gatbilar. Ja, Saab kanske har något att säga om det. Porsche hade tävlat med turboladdade motorer i USA och använde den kunskapen när de byggde Porsche 911 Turbo.
Volkswagen Golf GTi (1975)
Bilar som skapat en helt egen bilklass får såklart vara med på den här listan. Med en lite bättre motor, lite bättre design och bra mycket bättre köregenskaper skapade VW en småbil som plötsligt alla ville ha. Eller i alla fall kunde tänka sig att ha.
Audi Quattro (1980)
Fyrhjulsdrift på vanlig landsväg. Det var något udda och märkligt fram till och med 1980. I dag finns tekniken på var och varannan bil, inte minst här i Sverige. Audi byggde stora delar av sin framgång på det här tekniksprånget.
Renault Espace (1984)
Vi har läst att familjebilen är död och att Renault kommer att sluta att bygga sin Espace. 1984 var modellen i stället något nytt och spännande. Vad vi ändå tar med oss från Espace var de finurliga lösningarna, utrymmet och en bil som verkligen klarade av exakt det den var byggd för att göra: frakta människor.
Ferrari F40 (1987)
Enzo Ferraris sista bil anses också vara hans allra bästa. De som var med pratar om något av det mest spännande på fyra hjul. Bland sportbilar är Ferrari F40 en vacker milstolpe.
Lexus LS400 (1989)
1984 satte Toyota ett antal ingenjörer och designers på ett flyg till USA för att lära sig allt om lyxbilar. De upptäckte att när bilköparna ville ha något bättre än en Toyota så köpte de en BMW eller en Mercedes. För att behålla de här bilköparna tvingades Toyota skapa ett helt nytt bilmärke: Lexus. Tricket har kopierats av många där vissa lyckas och andra fortfarande försöker.
McLaren F1 (1994)
Så kom ytterligare ett kliv in i en ny era för sportbilstillverkarna. McLaren F1 har plats för tre personer och deras packning men har trots det näst intill racingprestanda ute på vanliga landsvägar. Lite lätt modifierad vann den här bilen 24-timmars på Le Mans på allra första försöket.
Toyota Prius (1999)
Vi är många som skrattat lite inombords åt den här rätt fula bilen. Men Prius kommer för alltid att vara ihågkommen som den första elektrifierade bilen i modern tid. Och som allra försökt att kopiera Toyota sedan dess.
BMW X5 (1999)
Land Rover, Range Rover och Land Cruiser byggde stora terrängbilar för landsvägen långt innan BMW. Men BMW skapade något nytt när de petade in en 4,8-liters V8 under huven och försåg terrängbilen med sportbilsprestanda. Porsche, Bentley, Aston Martin och Lamborghini har följt efter.
Tesla Model S (2012)
Och kanske är ändå den här bilen den bil som påverkat världen allra mest under de senaste 60-70 åren. Den moderna elbilen med så mycket modern och tidlös teknik att den än i dag, åtta år senare, kan konkurrera med flera helt nyutvecklade bilar från de allra rikaste och kunnigaste bilhuset. Ändå anses den inte vara speciellt bra som bil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se