En motorväg i Ryssland. Som är färdigbyggd redan.

2 000 km lång motorväg ska koppla ihop Kina med Europa

En ny avgiftsbelagd motorväg genom Ryssland ska ha fått klartecken från den ryska politiska ledningen. Tanken är att koppla ihop Kina med Europa, och sträckan är över 2 000 km lång.

Kanske bör några av världens rederier ana oråd inför en ny konkurrent på land. Den lukrativa handeln mellan Kina och Europa, som i dag ofta går via sjötransport, är nämligen grunden för ett nytt motorvägsprojekt som ska länka ihop Kina och Europa genom Ryssland. Vägprojektet, som fått smeknamnet ”the Meridian Highway” efter en klassisk kust-till-kust-rutt i USA, är över 2 000 kilometer långt och ska gå från gränsen mellan Ryssland och Vitryssland till motsvarande gräns mot Kazakstan.

Tillsammans med ny eller befintlig infrastruktur i Kina och Kazakstan är hela sträckan som handelsvägen ska gå över 800 mil. Den nya vägsträckan kortar resväg och restid betydligt, men kommer också att vara avgiftsbelagd. Vägavgifterna ska inte bara täcka underhållskostnader, utan även agera intäkt för de privata investerare som ligger bakom projektet. Eller privata och privata, förresten. Stora delar av pengarna kommer från kinesiska statskassan, i projekt för att bygga internationell infrastruktur som också ökar/underlättar handel.

Kostnaden för bygget beräknat till omkring 90 miljarder kronor, och bygget ska ta mellan 12 och 14 år att färdigställa.

En till motorväg i Ryssland, som verkar ganska färdigbyggd.