Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Googles självkörande bil.Googles självkörande bil.Googles självkörande bil.
Googles självkörande bil. Foto: Google

20 miljoner självkörande bilar på vägarna 2025

Enligt en engelsk studie tar de autonoma bilarna fart under 2021 för att 2025 vara nästan 20 miljoner till antalet. Volvo ses som en av de stora spelarna.

Den brittiska marknadsundersökningsfirman Juniper Research har genomfört en studie kring självkörande, så kallade autonoma, bilar. De har kommit fram till självkörande bilar når ut till konsumenterna på allvar under 2021 och att det därefter rullar på ordentligt för att 2025 köra omkring nästan 20 miljoner självkörande bilar på våra vägar och gator.

Drivande faktorer till denna utveckling sägs vara den förhöjda säkerheten samt bekvämligheten som självkörande bilar ger förare. Europa och Nordamerika ses som de banbrytande kontinenterna, mycket eftersom verkliga test med självkörande bilar redan har tagit plats på dessa båda platser.

LÄS OCKSÅ: Regeringen utreder självkörande bilar

Juniper Researchs studie visar också att de avancerade förarstödsystem som finns i dag, exempelvis adaptiva farthållare och autobromssystem, spelar en mycket stor roll för framtida autonom bilkörning. Dessa system fungerar för bilförare som en psykologisk förberedelse när steget från att köra på egen hand till att åka med en förarlös bil tas.

Volvo ligger i framkant sett till utvecklingen av autonoma bilar, något som också syns i studien.Volvo ligger i framkant sett till utvecklingen av autonoma bilar, något som också syns i studien.Volvo ligger i framkant sett till utvecklingen av autonoma bilar, något som också syns i studien.
Volvo ligger i framkant sett till utvecklingen av autonoma bilar, något som också syns i studien.

Studien visar också att det finns dilemman att ta itu med innan självkörande bilar kan ta över på vägarna. Exempelvis hur ett autonomt system ska ta rätt beslut vid situationer som kan leda till olika olyckliga utgångar. Ett annat dilemma som varit på tapeten en längre tid är vem som är ansvarig vid en incident.

FILM: Så ser världen ut för självkörande bilar

Sist men inte minst har Juniper Research även tittat på vilka företag som kommer att spela avgörande roller för utvecklingen och lanseringen av självkörande bilar. De har listat de fem företag som de anser vara de största spelarna i genren, baserat på hur mycket verkligt testande som har genomförts och kommer att genomföras, hur många mil autonom körning som har avverkats, teknikutvecklingen, projektens storlek och omfattning, framtida potential och möjligheter på marknaden. Skoj att se att Volvo rankas som två på den listan. Google rankas däremot som den mest lovande aktören eftersom de har utvecklat autonoma system längst av alla samtidigt som de har avverkat fler autonoma mil än någon annan.

De fem mest lovande aktörerna inom autonom körning:

1. Google

2. Volvo

3. Daimler

4. Tesla

5. Apple

Lite kuriosa

Självkörande bilar är egentligen inget nymodighet, i alla fall inte i tanken. Redan under 1930-talet kryllade det av självkörande bilar i science fiction-baserade tidningar. 1939 presenterade GM en vision om automatiserade motorvägar, det var så det började. Men det är först nu som vi börjar närma oss målgång.

Även vi på Teknikens Värld har sedan vår start 1948 skrivit spaltmeter om självkörande bilar. Någon gång på 1950-talet lade vi fram vår vision om att man i framtiden kan läsa Teknikens Värld i lugn och ro bakom ratten, samtidigt som bilen körde på egen hand.

FILM: Vi testar Volvos självkörande Drive Me-bil