Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081022-ny-t-ford
081022-ny-t-ford
081022-ny-t-ford
081022-ny-t-ford Foto: Ford / Wieck / © 2008 Ford Motor Company

2000-talets T-Ford utsedd

Ett århundrade efter att T-Forden satte världen på hjul tar en ny T-Ford form. I en internationell tävling har fem universitet fått ge sin syn på hur framtidens T-Ford ska se ut. Det vinnande bidraget väger endast 800 kilo och släpper som minst ut 54 gram koldioxid per kilometer.

I en internationell tävling kallad Ford Model T Contest har fem universitet från olika delar av världen fått skapa 2000-talets T-Ford. Fords önskan var på förhand att få fram en bil lika revolutionerande som originalet. Det enda europeiska laget - Institute of Automotive Engineering Aachen vid universitetet i Aachen – var de som tog hem hela tävlingen. Studenterna från Aachen var de som lyckades bäst med att uppfylla Fords kriterier. Bilen skulle vara enkel, lätt, praktisk och hållbar. Räckvidden skulle vara minst 200 kilometer samtidigt som minst två passagerare ska kunna åka i bilen. Priset fick inte överstiga 55 000 kronor.

Aachen-studenternas svar på Fords kriterier är en liten och lätt bil byggd i moduler, med ett fiktivt lanseringsdatum 2015 och en prislapp på 53 000 kronor. Basversionen är ett slags pickup med plats för två passagerare och föraren i mitten. Den centrerade förarplatsen eliminerar de kostnader som ombyggnation från vänster- till högertrafik medför. För att spara vikt och pengar är endast förarsätet justerbart, passagerarstolarna är fixerade i sina lägen. Bilen är konstruerad för att kunna anpassas efter olika behov. De olika modulerna kan bytas ut till oändlighet för att få olika karossvarianter. Modulsystemet öppnar även för möjligheten att stoppa i olika drivlinor. I grundutförande drivs bilen av en liten bensinmotor, den kan dock få stöd av en liten elmotor eller helt bytas ut mot en lite större elmotor. Koldioxidutsläppen varierar mellan 54 och 100 gram per kilometer beroende på bilens drivlina.