2006 blev diesel- och miljöbilarnas år

Så var ännu ett år till ända och då kommer även årsredovisningen för bilförsäljningen i Sverige. Inte helt oväntat slog miljöbilsförsäljningen rekord enormt och Volvo V70 är ohotat Sveriges mest sålda bil.

Än så länge är siffrorna bara preliminära men de brukar ligga väldigt nära sanningen. De siffrorna skvallrar i alla fall om att den totala bilförsäljningen under 2006 ökade med 3,04 procent jämfört med 2005 och landade till slut på 282 632 nya personbilar. Detta trots en minskning i december.

Alla märken har dock inte följt utvecklingen. Störst minskning gjorde Smart som gick ner nästan två tredjedelar. De följs av Citroën som rasade 26 procent.

Ökningsligan vann utan tvekan Lamborghini som ökade 100 procent. Förra årets tio bilar har i år blivit 20. På andra plats hittar vi Lexus ökat försäljningen med nästan 70 procent. Saab tog hand om tredjeplatsen och 20,43 procent i försäljningsökning. Mycket tack vare 9-5 BioPower som på egen hand tog guldet i miljöbilsligan. Kanske fick Saab lite hjälp av ett visst trängselskatteförsök i Stockholm.

Men det är just miljöbilar och dieselbilar som årets försäljning mest handlat om. Totalt har miljöbilsförsäljningen ökat med hela 156 procent jämfört med 2005 och minst sagt nått rekordnivå. Även dieselbilar slog rekord, totalt var 19,7 procent av alla nya bilar utrustade med dieselmotor.

- 2006 blev ett mycket bra år med rekord för diesel-, miljö- och lastbilar. Historiskt sett är 283 000 sålda bilar en hög siffra och den nästa högsta under 2000-talet säger Bertil Moldén, vd Bil Sweden.