23 biltillverkares dieselbilar NOx-granskas

Kraftfahrt-Bundesamt meddelar i dag att de genomför en stor kontroll av kväveoxidnivåerna (NOx) hos över 50 olika dieseldrivna bilmodeller från totalt 23 olika biltillverkare.

Volkswagens fusk med manipulerad mjukvara för att sänka utsläppet av kväveoxider till lagliga nivåer har satt fart på en lång rad organisationer och myndigheter runt om i världen, inte minst här i Europa.

LÄS OCKSÅ: VW-ingenjörer vågade inte ifrågasätta ledningen

Tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, meddelar att de just nu är mitt inne i en stor granskning av över 50 olika dieseldrivna bilmodeller från sammanlagt 23 olika biltillverkare, det vill säga inte bara tyska märken. De säger sig ha betat av ungefär två tredjedelar av bilarna, men presenterar ännu inga mätdata. Däremot avslöjar de att bilar med ökade kväveoxidnivåer har identifierats i olika drifts- och miljöförhållanden. Först när all insamlad data har analyserats och när berörda biltillverkare och myndigheter har kontaktats är det aktuellt med ett offentliggörande.

LÄS OCKSÅ: Nya VW-bilar modellår 2016 kan innehålla fusk

Bilarna som har valts ut baseras dels på den tyska bilregistreringsstatistiken samt på, från tredjepart, verifierade tips om bilar som har iögonfallande höga utsläpp av kväveoxider (NOx).

Testerna genomförs både i laboratoriet på en chassidynamometer (rullande landsväg) och vid verklig verklig körning på väg, då med hjälp av ambulerande mätutrustning.

LÄS OCKSÅ: Volvo-dieselmotor sämst vid utsläppstest