Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

25 procent återvunnen plast i Volvo-bilar 2025

Volvo fortsätter att se över plasten inom företaget. Först rök engångsartiklarna på kontoren, nu ska bilarna få mer återvunnet material.

Ämnet plast är på tapeten, eller inte alls rättare sagt. För en tid sedan kunde vi berätta att Volvo ska sluta använda engångsartiklar gjorda av materialet inom koncernen. Nu ser man över sina bilar och har satt upp som mål att minst 25 procent av bilarnas plast ska vara gjord av återvunnet material 2025.

För att demonstrera sin idé har man tagit en XC60 T8 Twin Engine och ersatt delar av dess plast med återvunnen sådan. Mittkonsolen är klädd av återvunnet fiskenät och trossar. Gamla PET-flaskor och stuvbitar från klädindustrin har blivit stolklädsel och mattor. Uttjänta Volvo-stolar har blivit isoleringsmaterial under motorhuven.

Bilen visades upp i Göteborg under ett Volvo Ocean Race-evenemang, ett mästerskap man ska sälja, och belyser FN-kampanjen ”Clean Seas”

– Vi jobbar redan med leverantörer som ligger i framkant när det gäller hållbarhet men vi måste öka tillgången av återanvänd plast för att nå våra mål, säger Martina Buchhauser inköpschef hos Volvo.

Även Ford har använt PET-flaskor

, liksom sojabönor, som inredningsmaterial.

https://youtu.be/9wiUGJb5TmA