Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

261,7 mil på en tank – Volkswagen Passat TDI satte nytt världsrekord

Återigen har en Volkswagen satt nytt världsrekord i hur långt man kan komma på en tank. 261,7 mil kom ett amerikanskt par i sin 140-hästars Passat TDI när man körde ”normalt” genom nio olika stater.

För knappt två år sedan lyckades en reporter på The Sunday Times avverka 246,3 mil i en Volkswagen Passat TDI BlueMotion med 105 hästkrafter när han tog sig från hemlandet över till Frankrike och nästan tillbaka igen. Det räknades då av Guinness Rekordbok som världsrekord i längst distans på en tank. Men numera får det rekordet se sig överkört med dryga femton mil.

 Det nya världsrekordet lyder 261,7 avverkade mil mellan 3 och 5 maj i år i en amerikansk Volkswagen Passat TDI med 140 hästkrafter, 320 newtonmeter och sexväxlad manuell låda. Alltså samma tvålitersmaskin som finns i Sverige i form av TDI 140 BlueMotion Technology.

 Bakom ratten i bilen som slog världsrekordet fanns paret John och Helen Taylor som knappast är noviser när det kommer till snålkörning. De har världen över erövrat drygt 90 olika typer av världsrekord inom bil- och snålkörning.

 Paret genomförde sin rekordresa genom nio olika amerikanska stater med start i Houston, Texas, och målgång i Sterling, Virginia. De körde på ett sätt som skulle simulera vardaglig körning i så hög utsträckning som möjligt. Därför lade de i 54,4 kilo bagage i bilen och körde endast under dygnets ljusa timmar för att ta sig fram i normal trafik. De turades om att köra och tillsammans blev det max 14 timmar om dagen.

 Resultatet av rekordresan blev en förbrukning på 0,28 liter per mil vilket betyder att resan påbörjades med 73,2 liter diesel i tanken som Volkswagen uppger rymmer cirka 70 liter. 0,28 liter per mil är betydligt bättre än de 0,55 liter per mil som Volkswagen säger att bilen drar på landsväg enligt den amerikanska körcykeln som inte kan jämföras med den europeiska. Här i Europa har vi Passat TDI 140 BlueMotion Technology som med samma motor drar 0,40 liter per mil vid landsvägskörning enligt NEDC.

 Innan världsrekordresan påbörjades kalibrerades Passatens hastighetsmätare och trippmätare av en statligt godkänd provningsanstalt i Houston. Tankningen övervakades av utsedda poliskonstaplar som även förseglade tanken och övervakade körsträckan. I Virginia, där resan tog slut, var det vice sheriffen i Loudoun som verifierade distansen som avverkats och därefter tog bort tankens försegling.

 – Vi är glada över att ha slagit världsrekordet i längst körsträcka på en tank. Passat TDI var den perfekta bilen för resan. Den är rymlig interiört och har gott om lastutrymme men är samtidigt tillräckligt snål för att hjälpa oss att uppnå detta rekord, sa John Taylor strax efter resans slut.

Skulle man lyckas köra sin dieselbil på 0,28 liter per mil hade plånboken mått ganska bra eftersom varje mil då skulle kosta 4 kronor och 13 öre med dagens svenska dieselpris på 14,74 kronor per liter.