Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101028-bilens-dag-280-okt
101028-bilens-dag-280-okt
101028-bilens-dag-280-okt
101028-bilens-dag-280-okt

28 oktober – Bilens dag

I dag ska bilismen hyllas. På initiativ av bilbranschen och Sveriges motororganisationer har 28 oktober utsetts till Bilens dag.

Bilarna och alla som kör dem har på senare år fått höra en hel del om hur miljövidrigt och onödigt det är att köra bil. Nu vill den svenska bilbranschen vända på steken och fira bilismen i Sverige. Motorbranschens Riksförbund (MRF),  Bil Sweden, Motormännen, Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), Kungliga Automobil Klubben (KAK) och Motororganisationen FMK gör nu gemensam sak och instiftar 28 oktober som Bilens dag.

– Bilen har jämte telegrafen, järnvägen och motorsjöfarten varit epokgörande för samhällsutvecklingen i vårt land och bör därför få sin egen dag precis som kanelbullen, förklarar Charlie Magnusson, informationschef på MRF.

Bilbranschen och motorganisationerna att Bilens dag är högst motiverad, inte bara för att bilen har haft stor betydelse för samhällsutvecklingen utan även för att fordonsindustrin är en viktig näring i Sverige. Sett till industriinvesteringar är fordonsindustrin den största i svierge med fler än 100 000 personer anställda inom utveckling och tillverkning inklusive underleverantörsledet.

– Bilen är oumbärlig för att svenskarnas vardag ska fungera. Det är också bilen som används överlägset mest vid resor inom Sverige. Det som tyvärr ofta glöms i debatten är glädjen och lusten att köra bil. Att manifestera detta med Bilens dag känns både angeläget och roligt, säger Motormännens koncernchef Maria Spetz.

Läs mer på bilensdag.se