Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080501-nya-mazda-2-6-mps
080501-nya-mazda-2-6-mps
080501-nya-mazda-2-6-mps
080501-nya-mazda-2-6-mps

280 hästkrafter i nästa Mazda 6 MPS

Nu när nya Mazda 6 har gjort sitt inträde är det dags att rikta tankarna mot MPS-versionen. Nya uppgifter säger att nästa generation får en 2,5-liters rak fyra med åtminstone 280 hästkrafter för att kunna mäta sig mot bland annat kommande Opel Insignia OPC.

Mazdas busigare bilar har tilläggsnamnet MPS, en bokstavskombination som för respekt med sig. Både Mazda 3 MPS och Mazda 6 MPS har tillräckligt med pulver under huven för att våga möta tuffast möjliga motstånd.

Nu när nya generationen Mazda 6 har lanserats på bred front är det snart dags för den att dyka upp i busigare kostym (inklusive innanmäte så klart).

Brittiska Auto Express har fått tag på uppgifter om bilen som berättar att motorn som trycks ner under huven är den nyutvecklade 2,5-litersmaskinen som kom med nya ”sexan”. Den raka fyrcylindriga bensinmotorn förses med turbo, precis som vanligt. Nytt är alltså den större cylindervolymen, förra Mazda 6 MPS använde sig av 2,3-litersmotorn på 260 hästkrafter. Nya MPS-maskinen ska klämma ur sig åtminstone 280 hästkrafter. På vanligt MPS-vis drivs bilen på alla fyra hjulen. 0-100 km/h förväntas vara avklarat på runt sex sekunder (6,6 sek för förra generationen) samtidigt som toppfarten begränsas till 250 km/h.

Utseendemässigt kommer bilen garanterat att dra en hel del blickar till sig. Den får nya spoilers, stort luftintag under stötfångaren, markerat kjolpaket och lättmetallfälgar i dimension större. Lägg sedan på styvare fjädring, fetare bromsar och en schysst sänkning av bilen så lär utseendet inte hamna på efterkälken jämfört med motorns effekt.

Största nyheten är att Mazda 6 MPS kommer att komma i flera olika karossutföranden – hatchback (kombisedan/halvkombi), sedan, kombi, coupé och cabriolet. Förra generationen fanns tyvärr bara att köpa med sedankaross.

Bilen tros göra debut på Parissalongen i början av oktober. Lanseringen dröjer antagligen ända till 2010.

Lättviktaren Mazda 2 ska också komma som MPS-version. Med en turbomatad 1,5-litersmotor på minst 170 hästkrafter kommer den att sätta käppar i hjulen för Opel Corsa OPC. Spoiler- och kjolpaket lär piffa upp utseendet på bilen rejält. Försäljningsstart för den lilla busbilen är hösten 2009.

Fler högupplösta bilder på på Mazda 2 och 6 MPS hittar du via länken nedan.

Läs mer

Extern länk till fler bilder

Bilder på Mazda 2 och 6 MPS