Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

30 år med Ferrari F40 – historisk tillbakablick

I helgen var det exakt 30 år sedan första exemplaret av Ferrari F40 visades upp för allmänheten. Häng med på en historisk tillbakablick på den kanske mest klassiska av 1980-talets supersportbilar.

Den 21 juli 1987, på medborgarcentret i Maranello (i dag Ferraris museum), hölls den officiella premiären för Ferrari F40. Projektet hade startats för att fira företagets 40-årsjubileum, och skulle visa på både tidens mest framstående teknik och spegla företagets rötter.

Ermanno Bonfiglioli ledde arbetet med kompressormatade motorer och specialprojekt på Ferrari, och berättar att premiären var speciell. ”Det gick som ett sus genom rummet när bilen avtäcktes”, säger han i en intervju som låtits göras inför jubileet. ”Företaget hade hållit utvecklingen och testandet av bilen ovanligt hemligt, och ingen utom de närmaste till Enzo Ferrari hade sett bilen.”

Premiären av Ferrari F40 1987Premiären av Ferrari F40 1987Premiären av Ferrari F40 1987
Premiären av Ferrari F40 1987

Ferrari F40 skulle också bli den sista som Enzo Ferrari själv var med i utvecklingen av. Målet var tydligt, det skulle bli en ”äkta Ferrari”. Av grunden, Ferrari 308, bibehölls ytterst få komponenter. Motorn var en utveckling av den som använts i (den aldrig tävlade) tävlingsbilen 288 GTO Evoluzione, men byggdes med stora mängder magnesium – som vid denna tid kostade mer än fem gånger så mycket som motsvarande aluminiumlegeringar.

Enzo och Piero FerrariEnzo och Piero FerrariEnzo och Piero Ferrari
Enzo och Piero Ferrari

Ferraris testförare Dario Benuzzi berättar om det noggranna arbetet med att testa bilen. ”De första prototyperna var otroligt svårkörda. För att kunna tämja kraften från motorn och göra den anpassad till en gatlegal bil var vi tvungen att testa alla aspekter av bilen.” Utvecklingsarbetet skedde under en väldigt kort tidsplan. På endast 13 månader utvecklades både motor, drivlina och kaross – där mycket tid spenderades i vindtunnel. Leonardo Fioravanti, då på Pininfarina, som ansvarade för designen. ”Om jag skulle peka ut en orsak till F40:s framgång skulle det vara att formerna direkt sände ut bilens teknik: hög hastighet, låg vikt och prestanda.”

Totalt byggdes 1 312 exemplar av Ferrari F40 mellan 1987 och 1992. Enzo Ferrari själv avled ett år efter premiären, 90 år gammal.