Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

30 miljoner Volkswagen Passat – världens mest sålda mellanklassare

3 april 2019 markeras i historieböckerna om Volkswagen Passat med extra mycket svärta, det var nämligen dagen då modellen nådde 30 miljoner byggda exemplar. Därmed är den världens mest sålda modell i mellanklassen.

För bara sex dagar sedan fyllde Volkswagen Golf 45 år, en modell som sedan produktionsstarten den 29 mars 1974 har sålt i 35 miljoner exemplar. Volkswagen Passat har knappt ett år mer på nacken, den började tillverkas i Wolfsburg-fabriken den 14 maj 1973. Den har inte sålt i riktigt samma takt, men är sedan i går ändå uppe i imponerande 30 miljoner exemplar.

Det var nämligen den 3 april 2019 som en silverfärgad Passat GTE Sportscombi rullade av produktionsbandet i fabriken i Emden och möttes av pompa och ståt. Passat nummer 30 miljoner ser kanske inte ut riktigt som du tänker dig hur Passat ser ut, det beror förmodligen på att du inte är uppdaterad, för det är faktiskt Passat – uppdaterad alltså.

Volkswagen Passat-tillverkningen i Emden-fabriken 1978.

Passaten som blev det 30 miljonte exemplaret kommer inte att levereras till någon kund utan ska rulla som pressbil för media i samband med provkörningarna som snart äger rum.Förutom att nå en antalsmässig milstolpe är Passat sedan tidigare världens mest sålda mellanklassbil (D-segmentet). Den rår dock inte på redan nämnda Golf, däremot har den sedan lång tid tillbaka passerat världens kanske mest kända bil – Volkswagen Typ 1 (Bubblan) som tillverkades i knappt 22 miljoner exemplar. Passat, och Golf, har dock en bra bit upp till världens mest sålda bil, nämligen Toyota Corolla med 46 miljoner exemplar.

https://youtu.be/J8E-X_bg-xs