Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

335,713 km/h – nytt hastighetsrekord på is

Ungefär vid den här tiden för ett år sedan sattes ett nytt hastighetsrekord på is. Nu har samma förare i samma bil slagit sitt eget rekord tack vare nya däck.

Däcktillverkaren Nokians testförare Janne Laitinen körde den 9 mars snabbare än någon annan har gjort med en bil på is. Det nya rekordet som lyder 335,713 km/h kördes på en plogad isbana på Bottenviken utanför Uleåborg och precis som förra året körde Laitinen en Audi RS6 av föregående generation.

Vi som någon gång har kört på halt underlag vet att mycket hänger på däcken och det är därför hastighetsrekordet sponsras så hårt av finska däcktillverkaren Nokian, så hårt att både bilen och föraren hamnar i skymundan. Även det gamla hastighetsrekordet kördes i Nokians regi och då rullade Audin på Nokian Hakkapeliitta 7 i dimensionen 255/25 R20. I år användes Hakkapeliitta 8.

Att ha hastighetsrekord på is är förstås en fjäder i hatten för en däcktillverkare och det återstår att se hur länge Nokian tillåts behålla sitt rekord. Juha Kankkunen och Pirelli

 fick bara ha sitt rekord i en knapp månad innan Laitinen och Nokian lade beslag på det i fjol.

https://youtu.be/VW5GMsT32RM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!