Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070705-skoda-europaresa070705-skoda-europaresa070705-skoda-europaresa
070705-skoda-europaresa

35 länder, tusen euro och en Skoda Roomster

En familj på fyra personer plus packning i en Skoda Roomster TDI. En sträcka på 1 552 mil genom 35 europeiska länder och 1 000 euro i ”dieselpengar”. Kommer pengarna att räcka?

Gerhard Plattner, tysk långfärdsspecialist, har av Skoda Auto fått en påse fylld med tusen stycken 1-euromynt. Dessutom har han fått en Skoda Roomster TDI med trecylindrig motor och 80 hästkrafter som ska ta honom och hans familj på familjesemester genom 35 länder i Europa. Poängen är att bränslekostnaderna inte får överstiga de 1 000 euro han har blivit tilldelad.

Bagageutrymmet lastas med bagage för en familj på fyra personer. Bagaget är äkta, men det är däremot inte familjen. Gerhard Plattner är så klart av kött och ben, men hans hustru i sätet bredvid och hans barn i baksätet är testdockor med samma kroppsmassa som motsvarar en genomsnittlig kvinna och barn i åldern åtta till tio år.

– Tack vare dockorna blir resan en ”familjeresa”. Men ingen kommer att lägga sig i eller protestera om jag kör 100 mil i ett sträck, säger Gerhard Plattner.

Han är övertygad om att han på sin långa semesterresa klarar sig med en genomsnittsförbrukning på 0,5 liter per mil, trots fullastad bil. Han är även övertygad om att påsen med euromynten inte kommer att vara tom när han återvänder till Skodafabriken i Boleslav.

Resan på totalt 1 552 mil går genom följande städer:

Mladá Boleslav, Hamburg, Amsterdam, Bryssel, London, Paris, Luxemburg, Genève, Andorra La Vella, Barcelona, Monte Carlo, Vatikanen, San Marino, färjan Ancona-Igoumenitsa, Thessaloniki, Skopje, Edirne, Bukarest, Kronstadt, Belgrad, Budapest, Zagreb, Ljubljana, Wien, Bratislava, Uzjhorod, Warszawa, Vilnius, Riga, Tallinn, Sankt Petersburg, Helsingfors, färjan Helsingfors-Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Rostock, Berlin och Mladá Boleslav.