Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: StevePB

4 av 10 omkomna bilister saknar bilbälte

Nollvisionen är en fin idé, men en ren utopi. Det är bara att inse med bakgrund av dessa skrämmande siffror; 39 procent av bilförarna som omkommer i trafiken använder inte bilbälte.

På senare har år har trenden med mer utbredd bilbältesanvändning stagnerat i vårt land. Kvinnorna har till skillnad mot männen blivit något bättre på att ta på sig bilens absolut viktigaste säkerhetsdetalj. I tätort ligger bilbältesanvändningen på 95 procent, en procentenhet bättre än för två år sedan. Vid in- och utfarter till tätort är andelen bilister som använder bilbälte något högre – 97 procent.

Den mest skrämmande läsningen i NTF:s statistik är däremot den om omkomnas bältesanvändning. Statistiken säger nämligen att 39 procent av de omkomna personbilsförarna under 2017 saknade bilbälte.

– Så länge andelen bältespåminnare fortsätter öka så kommer det att påverka bältesanvändningen positivt. Men bara för att alla bilar har bältespåminnare betyder det inte att vi kommer se en 100 procentig bältesanvändning. Cirka 20 procent av de som omkom utan bälte under 2017 gjorde det i ett nyare fordon som sannolikt hade bältespåminnare så vi måste även öka förståelsen för bältets betydelse, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Foto: NTF

I stapeldiagrammet ovan ser vi att inställningen till att användande bilbälte skiljer kraftigt mellan länen i Sverige. Sticker ut rejält – i negativ mening – gör framför allt Jämtland.

Foto: NTF

I ovanstående diagram bilbältesanvändandet för kvinnor respektive män de senaste fem åren. Kvinnorna har alltid varit bättre än männen på att använda bilbältet och i år har de dragit ifrån med ytterligare en procentenhet.