Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

4 av 10 svenskar tar bilen till julfirandet

Det kommer med andra ord, i vanlig stil, att bli trångt på vägarna inför årets julafton. Så se till att köra med insidan av huvudet, och var ute i god tid.

Var tionde svensk har kommit för sent till firandet då de har fastnat i trafiken. Fyra procent av svenskarna har till och med helt missat julfirandet och i stället blivit stående på vägarna i stället för att hjälpa till när julskinkan skärs upp och se när Kalle Anka med vänner härjar på teve.

Det visar en undersökning som YouGov har gjort för däcktillverkaren Goodyears räkning och som redovisas i deras rapport Däckbarometern.

Undersökningen berättar också att 24 procent av svenskarna ska ta bilen till julfirandet. Det blir, i vanlig ordning, många bilar ute på vägarna, ett par miljoner brukar statistiken skvallra om. Så vill du inte bli försenad till julfirandet eller – värsta fall – missa det helt och hållet gäller det att välja rätt vägar, köra klokt och vara ute i god tid. De gamla vanliga visdomsorden alltså, som många tyvärr ändå inte tar till sig.

Och när man kör bil ska man som alltid skippa alkoholen! Även om du skippar alkoholen bakom ratten så ska du vara medveten om att du, statistiskt sett, möter en rattfull per 500:e bil.

Många överraskas av halkan, trots att det varnas för den från alla håll och kanter. Se till att du har rätt däck, att de är i god kondition och att du som förare kör på ett säkert sätt. Och försök alltid i tanken ligga steget före alla andra trafikanter, så har du förhoppningsvis större chans att undvika en eventuell olycka. Foto: Kerstin Ericsson

Trafikverket och M Sverige, tidigare Motormännen, har sammanställt listor över de mest olycksdrabbade vägarna i Sverige och de vägar som är mest trafikintensiva under julhelgen. Om möjligt ska man undvika dessa, alternativt vara ute i god tid då det inte är ovanligt att man blir stående en stund på dessa listade vägar.

Ett bra hjälpmedel att ha med sig på färden (låt bilens passagerare hålla koll) är Trafikverkets trafiklägeskarta som visar allt från olyckor och avstängda vägar till vägpartier med halka.

Mest trafikintensiva vägarna i jul

E4 från Helsingborg, till Jönköping, Norrköping, Stockholm och Sundsvall.

E6 från Malmö och norrut.

E14 från Sundsvall till Åre.

E16 från Gävle till Torsby.

E18 från Stockholm till Västerås.

E20 i hela Göteborgsområdet.

E22 från Norrköping ner till Kalmar och över Ölandsbron.

E26 från Kristinehamn norrut mot Dalafjällen.

E45 från Östersund till Malung.

Riksväg 26 från Mora till Kristinehamn.

Riksväg 50 från Borlänge till Ludvika.

Riksväg 66 från Malung och västerut.

Riksväg 70 från Enköping till norska gränsen.

Riksväg 84 från Sveg till norska gränsen.

Mest olycksdrabbade vägarna

E10 hela sträckan.

E12 hela sträckan.

E14 hela sträckan.

E16 från Gävle till norska gränsen.

E18 från Karlstad till norska gränsen.

E20 från Laxå till Göteborg.

E22 från Söderköping till Karlskrona.

E45 från Trollhättan och norrut.

Riksväg 26 från Kristinehamn och norrut.

Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen.

Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen.