Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

40 år sedan Mercedes introducerade ABS

I dag en självklarhet men 1978 ett nytt och dyrt tillbehör i lyxbilssegmentet. I dagarna är det 40 år sedan Mercedes introducerade ABS-bromsar till S-klass.

I dagarna är det 40 år sedan Mercedes lanserade låsningsfria bromsar på sin flaggskeppsmodell S-klass. Arbetet började dock redan 1953 när man sökte patent för en konstruktion som hindrade bilens hjul att låsa sig vid inbromsning. Liknande system fanns redan men detta var än mer avancerat och fungerade vid kurvtagning och på ojämna och hala underlag.

Under 1960-talet fortsatte arbetet med ett elektriskt och hydrauliskt system i samarbete med företaget Teldix. Konstruktionen ”Mercedes-Benz/Teldix Anti-Bloc System” var klart 1970 och genast satte man igång med ett digitalt assisterat system.

Pressbild från 1978 som visar sensorer till hjulen, hydrauliska och digitala enheter. Foto: Daimler AG

1973 köptes Teldix upp av Bosch som försåg konstruktionen med sin kontrollenhet vilket resulterade i en andra generation ABS som presenterades 22 till 25 augusti 1978 – för 40 år sedan.

Mercedes S-klass var första serietillverkade bil att erbjudas med systemet som kostade 2 217,60 D-mark extra i Västtyskland och hela 6 800 kronor i Sverige. Två år senare fanns systemet till alla Mercedes-modeller men först 1992 ingick det i standardutrustningen hos bilarna.

Teknikens Värld testar ABS-bromsar i nummer 24/1979.

1979 fanns även S-klassens motsvarighet hos BMW, 7-serien, med samma system och vi på Teknikens Värld ställde i nummer 24/1979 två BMW 733 mot varandra, en med och en utan ABS. På torr asfalt blev bromssträckorna vid panikinbromsning från 100 km/h 45 respektive 53 meter. Med konventionella bromsar kunde man som bästa komma ner i 50 meters bromssträcka. Systemet med sensorer vid varje hjul kortade inte bara bromssträckan utan gjorde även bilen inom vissa gränser styrbar under inbromsningen.

Fördelarna blev än tydligare när testlaget tog sig an Gillinge halkbana, strax norr om Stockholm, med bilarna - se bara på öppningsbilden ovan.

Det var först under slutet av 1980-talet som de låsningsfria bromsarna blev var man sak. Första bil att få det som standardutrustning var Ford Scorpio 1985.