47 miljoner till svensk etanolforskning
Om 5-8 år ska den andra generationens etanol produceras i Sverige. Statens energimyndighet satsar tillsammans med Sekab 47 miljoner på forskning om konvertering av cellulosaråvaror i Örnsköldsvik.
Den senaste tidens stigande matpriser har ytterligare eldat på debatten om användningen av etanol som alternativt drivmedel. Ett av FN:s sändebud gick till och med ut och krävde ett femårigt produktionsstopp för alla biobränslen för att matproduktionen inte skulle slås ut. Även här hemma i det etanolälskande Sverige verkar fler och fler uppmärksamma att etanol kanske inte är en långvarig lösning på klimatproblemet. Statens energimyndighet och etanolleverantören Sekab ska nu försöka finna ett bättre sätt att producera etanol. Med 33,8 respektive 13 miljoner kronor går de in för att forska kring utvecklingen av etanolprocesserna vid pilotanläggningen i Örnsköldsvik. I framtiden hoppas man på en storskalig produktion av etanol från cellulosaråvaror.
– Sverige har en framstående position inom utveckling av teknik för etanolproduktion från barrved och kan även spela en viktig roll för att konvertera andra cellulosaråvaror, som t ex sockerrörsbagass, till etanol, säger Tomas Kåberger, generaldirektör vid Energimyndigheten.
Forskningsprogrammet kommer att omfatta flera projekt i hela kedjan från råvara till färdig etanol. Utvecklingen ska inriktas på lösningar som passar både svenska och utländska råvaror. Målet är att man om 5-8 år ska vara redo för produktion av den andra generationens etanol i stora volymer och med cellulosa som råvara.
– Det är viktigt att utveckla flexibla processlösningar så att olika tekniker och råvaror kan användas vid storskalig produktion, säger Sune Wännström, forskningsdirektör vid SEKAB. Enzymatisk hydrolys i kombination med svagsyraförbehandling prioriteras upp i det nya programmet liksom utveckling av jäsningsprocesser.
Cellulosa utgör huvudkomponenten i cellväggarna hos alla växter. Det finns i stora outnyttjade kvantiteter i hela världen och anses inte konkurrera med matproduktionen. Pilotanläggningen i Örnsköldsvik togs i bruk 2004. Statens energimyndighet står för den huvudsakliga finansieringen. Arbetet drivs av Sekab i samarbete med ett flertal svenska universitet och forskningsinstitutioner.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se