Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110316-bilbälte fast bot110316-bilbälte fast bot110316-bilbälte fast bot
110316-bilbälte fast bot

5 333 utan bilbälte åkte fast förra veckan

Under hela förra veckan genomförde polisen över hela landet en så kallad bältesvecka, med andra ord en kontroll av bilbältesanvändningen i vårt land. Totalt 5 333 personer åkte fast, värst var stockholmarna.

Bilbälte, en självklar säkerhetsdetalj för de flesta av oss. Men det finns ändå vissa personer som inte har insett bältets enkla, men livräddande funktion. Trots att det tjatas om det till höger och vänster, ständigt och jämt. Nästan hälften av alla som omkommit i bilolyckor de senaste två åren har suttit obältade i bilen.

Polisen i hela landet genomförde den så kallade bältesveckan mellan 7 och 13 mars. En vecka med skärpta bilbälteskontroller helt enkelt. Under de sju dagarna upptäckte polisen 5 333 personer som satt utan bilbälte i sina bilar. De flesta, 4 586 av dem, var förare. 634 stycken var passagerare och 113 stycken var minderåriga.

I Stockholm åkte flest fast utan bilbälte, hela 1 255 stycken under veckan. Av dessa vad 1 019 förare, 194 passagerare och 42 minderåriga. Näst flest bälteslösa fanns i Skåne där 659 personer åkte fast, 545 av dessa var förare.

– De har inte blivit bättre sen förra vårens bältesvecka. Den enskilda individen måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet, säger Bengt Svensson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen, som också påpekar att risken att skadas av en utlösande krockkudde är stor när bilbälte inte används.

– Därför är det viktigt att polisen gör sådana här kontroller för att förhoppningsvis öka bältesanvändningen och därmed spara liv, förklarar Bengt Svensson.

Om alla i Sverige använder bilbälte under körning skulle vi årligen spara 40 liv på de svenska vägarna.

Ingen bilbälte = 1 500 kr i böter

En förare eller passagerare som rapporteras för att ha färdats i bil utan bälte får böta 1 500 kronor, detsamma gäller för moped- eller mc-förare som färdas utan hjälm. Det är föraren som är ansvarig om en minderårig passagerare, under 15 år, inte använder bilbälte. Bötesbeloppet för föraren är 2 500 kronor.

Läs mer