Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dacia Duster.Dacia Duster.Dacia Duster.
Dacia Duster. Foto: Glenn Lindberg

500 000 Dacia Duster tillverkade

Nu har Dacia Duster tillverkats i en halv miljon exemplar och det gäller endast den senaste generationen.

Dacia Duster lanserades som modellår 2010, en lågprissuv med antingen fram- eller fyrhjulsdrift som kommit att bli lite av en storsäljare. Hittills i år har det sålts 2 534 Duster i Sverige vilket är i princip samma siffra som för Volkswagen Polo under samma period.

Den andra generationen Duster lanserades som modellår 2018 och tillverkas i den rumänska fabriken i Mioveni. Redan nu har tillverkningen alltså passerat 500 000-strecket. Det är dock inget jämfört med den första generationen. Den tillverkas fortfarande för marknader som bland annat Ryssland, Indien och Brasilien och har nu tillverkats i över 1,7 miljoner exemplar sedan 2010.

TEST: Dacia Duster mot nya Jeep Wrangler och Suzuki Jimny

Dacia Duster generation 1.Dacia Duster generation 1.Dacia Duster generation 1.
Dacia Duster generation 1. Foto: Patrik Lindgren

Hittills har Dacia sålt totalt 17 651 Dacia Duster i Sverige sedan lanseringen för drygt nio år sedan. Inte illa för en bil som endast klarat av tre stjärnor i krocktest.

Jubileumsbilen är en röd Duster med 1,3-liters bensinmotor på 150 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Det är en motor som inte säljs i Sverige då den starkaste motorn som säljs har har 130 hästkrafter.