Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Uncatchable

540 000 bilar kör med bristfällig belysning i jul

Mer än var fjärde bil i Sverige har belysning som klassas för felaktig. Ingen trevlig statistik, speciellt inte så här i vintertid där större delen av dygnet består av mörker.

Enligt Bilprovningens statistik baserad på genomförda kontrollbesiktningar ha mer än var fjärde bil i Sverige, 27 procent för att vara exakt, brister i belysningen. Baserat på den svenska jultrafiken innebär det att cirka 540 000 bilar kommer att rulla på vägarna med undermålig belysning under jul- och nyårshelgerna. Förarna till dessa bilar försvårar inte bara för sig själva genom att försämra siktområdet, förarna gör det dessutom svårare för andra trafikanter att upptäcka dem. Dessa 540 000 bilar utgör med andra ord en trafikfara – ofta en helt onödig sådan.

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.

Slå på bakljusen. Och du... förlita dig inte på halvljusautomatiken, den fungerar inte alltid klockrent. Illustration: Mattias RabeSlå på bakljusen. Och du... förlita dig inte på halvljusautomatiken, den fungerar inte alltid klockrent. Illustration: Mattias RabeSlå på bakljusen. Och du... förlita dig inte på halvljusautomatiken, den fungerar inte alltid klockrent. Illustration: Mattias Rabe
Slå på bakljusen. Och du... förlita dig inte på halvljusautomatiken, den fungerar inte alltid klockrent. Illustration: Mattias Rabe Foto: Illustration Mattias Rabe

Inte nog med att många kör med felaktig och dålig belysning på sina bilar, många förare ser dessutom dåligt. Statistik från den så kallade ”Synbesiktningen”, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och optikerkedjan Synoptik, visar att var sjätte svensk bilist kör med trafikfarlig syn.

Kombinera dålig syn med dålig belysning och vi har en potentiell livsfarlig förening – oavsett om föraren med dålig sitter i bilen med dålig belysning eller i annan bil med bra belysning men som möter en bil med dålig belysning.

I fjol testade vi på Teknikens Värld hur det är att köra med trafikfarlig syn, något som 600 000 svenska bilister har. Hur det gick kan du läsa om här.

Vårt tips till dig, inte bara i jultrafiken, är att skaffa glasögon om synen inte är skarp nog och se till att din bil har korrekt belysning. Kör exempelvis inte omkring med enbart positionsljus när det är mörkt.

Sju punkter att ta till sig

Synskärpa

Synen förändras långsamt hela tiden, ofta utan att vi märker det. Särskilt efter 45-årsåldern, då ålderssynthet börjar smyga sig på för de allra flesta vilket också påverkar avståndsseendet. Tips: Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.

Blänk och reflexer

När vintersolen står lågt och snön har fallit är risken för bländning extra stor. Tips: Se till att du har solglasögon med polariserande glas som motverkar både reflexer från sol och blänk från mötande bilar. Till glasögon finns dessutom trafikglas som är anpassade för bilkörning, med bättre kontrast på dagen och som minskar reflexer och bländning vid mörkerkörning.

Hel- och halvljus

Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt ut ”originallamporna” till godkända tillbehörsglödlampor som avger mycket mer ljus.

Positionsljus

Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt till ”Longlife-lampor” som håller längre.

Blinkers

Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar. Tips: Tryck på knappen för varningsblinkers så kan du kontrollera alla lampor samtidigt.

Bromsljuset

Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar. Tips: Glöm inte bort det extra bromsljuset som är vanligt på nyare bilar.

Reflexer

Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadda.

Källa: Motormännen och Synbesiktningen