Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090306-bmw-x5m-x6m-x5-m090306-bmw-x5m-x6m-x5-m090306-bmw-x5m-x6m-x5-m
090306-bmw-x5m-x6m-x5-m

550 hk från V8:an i BMW X5 M och X6 M

I skrivande stund är det cirka 29 dagar och 12 timmar kvar tills BMW släpper lös de två bestarna X5 M och X6 M. Än så länge har de varit hemliga om bilarna, men tack vare oförsiktighet vet vi nu vilken effekt som plockas ur dubbelturbo-V8:orna.

Det har det senaste halvåret varit mycket snack om de kommande M-versionerna av BMW X5 och X6. Efter mycket om och men lättade bayrarna en aning på trycket och gav oss lite förhandsinformation och så sent som i januari avslöjade de att det blir en V8-maskin med dubbelturbo (alltså med största sannolikhet den på 4,4 liter) under huven, till skillnad från det V10-monster som sitter i dagens M5.

BMW har nu släppt en microsite som räknar ned till avtäckningen av bilarna som sker om drygt 29 dagar. Där råkar de avslöja lite mer än vad som antagligen är tänkt. Du hittar inte den hemliga informationen genom att surfa runt på sajten, i stället gäller det att spana in källkoden. I ”meta-sökorden” (meta keywords) finner man följande information:

Crafted at M, SAV, SAC, Sports Activity Vehicle, Sports Activity Coupe, E70 M, E71 M, X5M, X5 M, X6M, X6 M, M GmbH, BMW M, discussion, behind the scenes, news, spyshots, spyshot, prototype, disguise, disguised, testing, Nordschleife, Nürburgring, report, blog entry, image material, press, press release, eight-cylinder engine, V8, Twin Scroll Twin Turbo, 550 bhp, performance, motorsport, sport, dynamics, xDrive, X-Drive, all-wheel, Adaptive Drive, HUD, Head Up Display, dynamic, sophisticated, feedback, gills, lightweight, spaciousness

Där ser vi bland annat att motorn som används i X5 M och X6 M har en effekt på 550 hästkrafter, alltså 43 fler än i M5.

Ganska slarvigt av BMW att låta denna information läcka ut via sökorden i sajtens källkod. Speciellt då de flesta utvecklare känner till att meta-taggen keywords inte används av sökmotorerna längre, i alla fall i väldigt liten utsträckning. Detta tack vare missbruk av taggen under många år för att hamna högre upp i sökmotorernas serp (resultatlista på svenska).

Eller så har BMW helt enkelt valt att sprida informationen på ett lite mer udda sätt, men det känns långsökt.

För bilder, information och allt annat om BMW X5 M och X6 M får vi alltså vänta ytterligare 29 dagar.

Läs mer

Extern länk

Microsite för BMW X5 M och X6 M