Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

600 nya fartkameror i år och nästa år

Dagens 1 200 fartkameror runt om i landet kommer under 2015 och 2016 att utökas till omkring 1 800.

Sedan 2013 hade det satts upp hundratalet nya fartkameror runt om i Sverige. Totalt finns det nu strax över 1 200 kameror, en siffra som de närmaste 18 månaderna kommer att öka rejält enligt uppgifter från DN. Trafikverket ska nämligen sätta upp 300 nya fartkameror i år och ytterligare 300 nästa år. Totalt kommer det vid utgången av 2016 att finnas omkring eller strax över 1800 fartkameror i vårt avlånga land.

Alla 1 800 fartkameror kommer inte att vara aktiva samtidigt, även om alla innehåller kamerautrustning. Radarn i kamerahuset mäter dygnet runt, 365 dagar om året, hastigheten på berörda vägsträckor. Där det registreras generella höga hastigheter aktiveras kamerafunktionen.

Det är alltså slumpmässigt var fortkörare registreras.

Systemet är dimensionerat för att bötfälla 260 000 fortkörare årligen, en av anledningarna till att kamerorna inte fotograferar alla fortkörningar. Kamerornas huvudsakliga uppgift är inte att fälla fortkörare, utan tanken är att få ned medelhastigheten på vägsträckorna som är kameraförsedda. Enligt statistiken fungerar systemet som tänkt.

Fartkamerorna har länge varit omdiskuterade och många gånger hatade, men enligt en undersökning är 70 procent positiva till denna typ av registrering av fortkörningar.

På kartan nedan kan du se alla fartkameror i Sverige i dag, vilka som nyligen är uppsatta och vilka som registrerar fortkörare sedan tidigare.