Foto: Kovik

63 procent av bilisterna kör med för lågt däcktryck

Däcktillverkaren Bridgestone genomförde förra året en undersökning i elva europeiska länder där man kom fram till att så många som 63 procent av bilisterna körde med för lågt tryck i däcken.

Många bilister slarvar med mönsterdjupet på sina däck men också med däcktrycket. Det sistnämnda påvisar en undersökning genomförd av däcktillverkaren Bridgestone som under 2011 kontrollerade 46000 fordon i elva europeiska länder.

 Bridgestones slutsats blev att 63 procent av bilisterna kör med för lågt däcktryck, något som inte bara kan påverka bilens uppförande på vägen utan också leder till högre bränslekostnader och även högre slitage på däcken.

 Bridgestone har räknat ut att om alla i Europa skulle köra med rätt däcktryck så skulle 3,1 miljarder liter bränsle sparas varje år till ett värde av fem miljarder euro. I utsläpp räknat skulle det innebära en reducering med 7,4 miljoner ton koldioxid, eller 2,7 gram per kilometer för varje europeiskt fordon varje år.

 Vi på Teknikens Värld rekommenderar att man kontroller sin bils däcktryck så ofta man kan. Kanske inte vid varje tankning men frekvent. Följ din bils instruktionsboks däcktrycktabell och ha gärna i några extra hekto för att ytterligare spara bränsle. Tänk på att ett däck tappar trycket efterhand precis som en vanlig ballong. 

 Undersökningen visar också att nästan 20 procent av de europeiska bilisterna kör med olagligt mönsterdjup på däcken, det vill säga under EU-lagstiftade 1,6 millimeter, något som kan vara direkt trafikfarligt.