Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

86 procent har fel färg på bilen

En undersökning i fem länder visar att 86 procent av bilägarna tycker att de har en bil i en färg som inte stämmer överens med deras personlighet.

En undersökning som Nissan har gjort visar att i snitt 86 procent av ägarna äger en bil vars färg inte stämmer överens med deras personlighet. Trots att färgutbudet är större än någonsin så väljer det flesta en neutral färg på sin bil, det vill säga färgerna vitt, svart, grått/silver.

Undersökningen omfattar 1 000 bilägare i fem länder och när det gäller valet av ovan nämnda färger lyder ordningen: Italien (72 %), Tyskland (64 %), Spanien (62 %) samt Storbritannien och Frankrike (56 %).

På frågan om de känner att de äger det bil som inte har en färg som stämmer överens med sin personlighet är turordningen: Italien (90 %), Tyskland och Spanien (87 %), Frankrike (84 %) samt Storbritannien (81 %).

38 procent av de tillfrågade har en bil i färgerna svart eller grått/silver och 53 procent hävdar att bilens kulör har varit av betydelse vid köpet. Över hälften av de tillfrågade menar att de har en bil i sin favoritfärg, fastän alltså 86 procent av dem inte tycker att färgen återspeglar sin egen personlighet.

Färgexperten Karen Hallner menar att neutrala färger ofta väljs när det råder ekonomisk osäkerhet och att kulören svart kopplas samman med tekniska landvinningar och innovativa varumärken.

Nissan påpekar lägligt nog att deras modell Micra, som vi provkörde i nummer 5/2017

, finns i 100 olika färgkombinationer samt att man via en chatfunktion kan få råd av just Karen Hallner för att på så sätt välja en bil i en kulör som gör att man inte tillhör de 86 procenten där ovan.Sedan mars månad har 22 procent av Micra-köparna valt att personifiera sin bilar vilket är högre än vad Nissan har förväntat sig. I snitt lägger dessa köpare 400 euro (cirka 3 800 kronor) extra på den punkten.

https://youtu.be/p5GcOCG-7Bg