Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110414-bensinskatt nej110414-bensinskatt nej110414-bensinskatt nej
110414-bensinskatt nej

9 av 10 vill inte ha höjd bensinskatt

Förra veckans mest diskuterade artikel här på teknikensvarld.se var den om socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt som vill se höjd skatt på bensin. Ni läsare visade bestämt att ni inte håller med s-partiledaren.

Det var i förra veckan som socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt i SVT:s Agenda fick sex snabba frågor som han skulle svara ja eller nej på. En av dessa frågor var extra intressant för oss som ser bilen som en viktig del i samhället, nämligen den fråga som handlade om bensinskatten.

På frågan om han anser att bensinskatten ska höjas svarade Juholt – kort och utan att tveka – ja.

Håkan Juholt anser alltså att bensinskatten, som i dag utgör 8,40 kronor av de 14,48 kronor en liter 95-oktanig bensin kostar, ska vara ännu högre och därmed göra det ännu tuffare för dem som är tvungna att använda bilen i sitt dagliga liv. Eller som en av ni läsare kommenterade Juholts uttalande:

”Dom vill tydligen att alla ska flytta in i storstäderna så att man inte behöver bil längre.”

Ni läsare fick här på teknikensvarld.se frågan om ni anser att bensinskatten bör höjas. Svaret blev ett rungande nej. Efter 1 088 inkomna svar är 8 procent av er här på sajten för höjning av bensinskatten. Hela 92 procent av er är emot höjning.

I dagens Expressen har experter uttalat sig om bensinprisets utveckling den närmaste tiden. De spår ett bensinpris på 18 kronor per liter, kanske redan till sommaren.

Nu ska man ta i beaktning att resultatet av vår fråga förmodligen inte är representativt för hela Sveriges befolkning med tanke på att många av er besökare är bilintresserade och/eller i behov av bil i vardagliga livet. Men det ger med säkerhet en tydlig fingervisning om att en majoritet är emot en höjning av bensinskatten.

Läs mer